Írán začne v březnu stavět provozy na obohacování uranu

Teherán - Írán postaví v dohledné době deset nových provozů na obohacování uranu. Oznámil to dnes íránský zástupce u Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Alí Akbar Sálehí. Írán dnes také oficiálně informoval MAAE o plánu začít od úterka obohacovat uran na 20 procent, k čemuž dal o víkendu pokyn prezident Mahmúd Ahmadínežád. Teherán tímto rozhodnutím zpochybnil svou deklarovanou ochotu dohodnout se na vývozu svého slabě obohaceného uranu k dalšímu obohacení do ciziny.

O tom, že vybudují další provozy na obohacování uranu, Íránci informovali už loni v listopadu, ale bez konkrétního časového horizontu. Podle Sálehího s tím začnou v novém íránském roce, který začne 21. března. Zatím obohacovali uran v Natanzu.

Íránci dosud obohacovali uran na necelá 3,5 procenta, víc obohacený potřebují k výrobě palivových tyčí do reaktorů. USA, Rusko, Čína, Francie, Británie a Německo Teheránu loni navrhly, aby vyvezl 1 200 kilogramů svého uranu obohaceného na 3,5 procenta do Ruska. Tam měl být materiál obohacen na potřebnou hodnotu 20 procent a Francie z něj měla vyrobit tyče.

Íránci tvrdí, že v zásadě s dohodou souhlasí, avšak vymiňují si změny. Alí Akbar Sálehí z íránské agentury pro atomovou energii řekl, že nabídka na vývoz uranu je stále aktuální. „Jsme připraveni přijmout palivo, a jakmile se to stane, zastavíme obohacování na 20 procent,“ řekl.

Robert Gates, ministr obrany USA:

„Musíme najít mírovou cestu, jak tento problém vyřešit. Zdá se mi, že jedinou možností je zesílit tlak, ale to vyžaduje spolupráci celého mezinárodního společenství.“

Francie označila postup Teheránu za vydírání a vyzvala k novým mezinárodním sankcím vůči Teheránu. Poukázala zároveň na to, že Írán nemá kapacity na výrobu palivových tyčí z obohaceného uranu. Za velmi negativní označil ohlášený záměr íránské vlády francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner: „Je to skutečné vydírání. Jediné, co můžeme udělat, je uvalit sankce (na Írán), když jednání není možné.“ O potřebě sankcí je podle něj zapotřebí ještě přesvědčit především Čínu jako stálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Také Rusko odmítlo krok oznámený Íránem a v prohlášení ministerstva zahraničí zopakovalo svůj postoj, že Írán by měl poslat svůj uran k obohacení do zahraničí. Předseda zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory parlamentu) Konstantin Kosačov dokonce naznačil možnost nových sankcí proti Teheránu, což je eventualita, kterou Moskva prozatím odmítá.

Írán začal vyrábět bezpilotní letadla

Írán zahájil provoz na dvou linkách na výrobu bezpilotních letadel využitelných nejen k pozorovacím, ale také k útočným misím. Oznámil to dnes íránský ministr obrany Ahmad Vahídí.

Podle Vahídího se na nových linkách začnou vyrábět dva druhy nepilotovaných letadel, Raad a Nazír. Írán už před dvěma lety tvrdil, že vyrobil nepilotované letadlo, detaily o něm Vahídí ale zveřejnil až loni. Stroj má mít dolet 1 000 kilometrů. To je dost na to, aby dosáhl znepřátelený Izrael. Jakého doletu budou dva nové stroje, není známo.

V nejbližší době má být také zahájena výroba protileteckého raketového obranného systému, který bude výkonnější než ruský protivzdušný a protiraketový systém S-300, schopný ničit střely s plochou dráhou letu do vzdálenosti 40 kilometrů.

Model bezpilotního letadla
Zdroj: ČT24