Janukovyč novým ukrajinským prezidentem

Kyjev – Vůdce ukrajinské opozice Viktor Janukovyč zvítězil v nedělních prezidentských volbách. Oficiálně to potvrdila ukrajinská volební komise. Po sečtení 98,42 procenta odevzdaných hlasů Janukovyč získal 48,60 procenta, zatímco dosavadní premiérka Julija Tymošenková 45,81 procenta a už jej nemůže předstihnout. Podle dosavadních výsledků se 4,40 procenta hlasujících vyslovilo proti oběma kandidátům. Tymošenková zatím odmítla porážku uznat a na úterý svolala tiskovou konferenci do sídla vlády.

Volební účast v neděli překročila 69 procent, a byla tak asi o tři procenta větší než v lednovém prvním kole. Pozorovatelé OBSE označili volby na Ukrajině za kvalifikované, transparentní a čestné. Tímto jasným prohlášením OBSE zvýšila tlak na Tymošenkovou, aby porážku uznala.

Ještě v neděli to vypadalo na jasný výsledek ve prospěch opozičního kandidáta Viktora Janukovyče. Sám se brzy ráno vyhlásil za vítěze voleb a se svými příznivci a kolegy ze Strany regionů začal oslavovat. Jenže dosavadní premiérka Julija Tymošenková mu začala šlapat na paty. Odmítla zatím dělat jakékoliv závěry a vyčkává. Své stoupence vyzvala, aby bojovali za každý hlas.

Jeden ze členů volební komise Michail Ochendovsky sdělil, že komise nemá žádné informace o rozsáhlých podvodech. Přesto očekává, že neúspěšný kandidát výsledky napadne. „V souladu s tradicemi ukrajinských voleb poražený nikdy prohru nepřijímá,“ připomněl ještě před uzavřením volebních místností.

Ukrajinu čekají reformy

Volby potvrdily rozdělení Ukrajiny, zatímco na východě země získal mnohde Janukovyč i 90 procent hlasů, na západě Ukrajiny to bylo třeba jen pět procent. „Potvrdilo se ale, že lidé v naší zemi chtějí změny. V krátké době musíme napravit mnoho chyb. Vyvést Ukrajinu z krize a nastartovat reformy,“ říká Janukovyč, před kterým teď stojí nelehký úkol - musí Ukrajinu sjednotit.

Viktor Janukovyč

„Všem, kteří volili Tymošenkovou a jiné kandidáty, slibuji, že budu tvrdě pracovat, abych si získal jejich důvěru. Hlavním úkolem pro každého prezidenta bude sjednotit zemi, tedy východ se západem a sever s jihem, sjednotit všechny obyvatele do jednoho národa.“

Oběma kandidáty před volbami avizované protesty zůstaly jen hrozbou. Opakování zimy z roku 2004 zatím nehrozí. Místo masových protestů budou situaci řešit soudy. Pouze pár tisíc příznivců Janukovyče přišlo do centra Kyjeva oslavovat jeho vítězství. „Nechceme další revoluci, nechceme ani Tymošenkovou za to, kam naši zemi dovedla. Chceme práci, vyšší platy a bezplatné zdravotnictví a školství,“ říká Janukovyčova příznivkyně.

Janukovyčovo vítězství by mohlo v zemi obnovit do velké míry vliv Moskvy. Za nynějšího vedení se Ukrajina snažila vytvářet úzké vztahy se Západem a naopak uzavřít období politických dějin, které vyvrcholilo oranžovou revolucí.

Vydáno pod