Nebývalá sněhová kalamita o víkendu ochromila východ USA

Washington / Los Angeles – Sněhová kalamita, která sužovala východní pobřeží USA, je už na ústupu. Sněhová mračna opouštějí pevninu a míří na východ nad širé moře. Během soboty zasypala východ Spojených států největší sněhová nadílka za posledních devadesát let. Zatímco východ severoamerického kontinentu sužují přívaly sněhu, v západní části a v Mexiku vytrvalé deště způsobily několik masivních sesuvů půdy.

Podle zpráv meteorologů napadlo v trojúhelníku mezi městy Washington, Baltimore a Philadelphia 80 centimetrů sněhu. Štědrá sněhová nadílka pokořila rekord z roku 1922, kdy napadlo o devět centimetrů méně.

Kalamita na východě USA zcela zastavila dopravu a téměř půl milionu lidí bylo bez elektrického proudu poté, co padající stromy zpřetrhaly vedení. Živel ovšem poničil stovky aut a způsobil tisíce nehod. Oběti na životech jsou nicméně hlášeny jen dvě – na kluzké dálnici na jihozápadě Virginie podle policejního sdělení zahynuli ve sněhové vánici otec a syn. Když zastavili, aby pomohli jinému řidiči, narazil do nich tahač s návěsem.

Obama a koulovačka

Problémy se nevyhnuly ani nejváženějšímu z obyvatel hlavního města. Prezident Obama měl v sobotu na programu projev před národním výborem Demokratické strany, a přestože místo shromáždění bylo nedaleko, zaznamenala jeho speciální kolona „čtyřkolek“ dvě nehody. Obě se obešly bez zranění.

Ne každému příděl sněhu vadil. Stovky nadšenců si na známém washingtonském náměstí Dupont Circle přes internet smluvily koulovačku a ze schodiště k Lincolnově pomníku si lyžaři udělali malou sjezdovku.

Liják si vyžádal oběti v USA i Mexiku

Zatímco na východě USA sněžilo, Kalifornii v západní části země zasáhla větrná bouře s deštěm. Během 24 hodin spadlo v Los Angeles a okolí na deset centimetrů srážek, kvůli sesuvům půdy musely být evakuovány stovky domů. Na losangeleském bulváru Ocean View, v místech, kde se silnice začíná zvedat do hor, smetl prudký liják ze silnice dvanáct automobilů. Z místa nejsou hlášeny žádné oběti, tři lidé však zemřeli při dopravních nehodách na mokrých silnicích.

Lidské životy si uragán vyžádal v sousedním Mexiku. Na silnici směřující z Temascaltepeku v centrální části země do hlavního města sesuv půdy zavalil několik automobilů, v jejichž troskách zahynulo 11 lidí. Policie a záchranáři se obávají, že počet obětí není konečný. V západomexickém státě Michoacan v minulých dnech při záplavách a sesuvech půdy zemřelo nejméně 12 osob.