KLDR propustila misionáře, který psal Kim Čong-ilovi

Soul - Americký misionář Robert Park, který byl zadržen loni 25. prosince v KLDR za ilegální vstup do země, je na svobodě. Dnes přiletěl do čínské metropole Pekingu. Park chtěl tehdy údajně upozornit na stav lidských práv v této stalinistické zemi. Severní Korea ho propustila, protože podle Pchjongjangu podlehl propagandě západních států a svého činu litoval.

Osmadvacetiletý misionář korejského původu Robert Park přešel na konci loňského roku přes zamrzlou hraniční řeku Tumen z Číny do KLDR. Nesl dva dopisy pro severokorejského vůdce Kim Čong-ila. V jednom ho vyzýval, aby odstoupil, přičemž poukazoval na hladovění, mučení a umírání v táborech pro politické vězně. Druhý dopis obsahoval výzvu, aby Kim tábory uzavřel a zároveň aby otevřel hranice pro humanitární pomoc.

Park podle severokorejských médií později v rozhovoru uvedl, že do KLDR pronikl, protože zemi „špatně porozuměl“. Důvodem byla „falešná propaganda Západu, která měla poskvrnit její obraz“. KLDR „vzala v potaz jeho doznání a upřímnou lítost nad jeho činy a shovívavě se rozhodla mu odpustit a propustit ho,“ uvedla oficiální Korejská ústřední tisková kancelář.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

V roce 2009 KLDR na hranici s Čínou zadržela dvě americké novinářky. Obě pak odsoudila ke 12 letům těžkých prací. Po měsících v zajetí se s přispěním bývalého amerického prezidenta Billa Clintona dostaly v říjnu na svobodu.