Čtyři britští poslanci jdou před soud kvůli náhradám

Londýn - Čtyři členové britského parlamentu budou obviněni z trestného činu v rámci rozsáhlého skandálu kolem přehnaných náhrad služebních výdajů. Tři členové Dolní sněmovny z řad vládních labouristů Elliot Morley, David Chaytor a Jim Devine i člen Sněmovny lordů z řad opozičních konzervativců Paul White, lord Hanningfield, vydali společné prohlášení, v němž vinu odmítli. Vyjádřili odhodlání se tvrdě bránit. Před soudem ve Westminsteru stanou 11. března, hrozí jim až sedm let vězení.

Zpráva o jejich plánovaném obvinění přišla den poté, co vyšetřovací výbor zveřejnil zprávu, podle níž více než polovina poslanců britské Dolní sněmovny musí vrátit peníze za náhrady, protože byly buď přehnané, nebo odporovaly parlamentním pravidlům. Podle výboru musí 390 zákonodárců vrátit celkem 1,3 milionu liber (asi 39 milionu korun). Nicméně řada poslanců kritizovala vyšetřování jako „nedbalé“. Celkem 44 se jich úspěšně odvolalo a snížilo tak celkovou částku na 1,12 milionu liber.

„Všechna kriminální obvinění musejí být prošetřena. Nyní je to věc soudů. Musíme se zbavit starých způsobů v politice, které se nesmí stát součástí nového systému,“ vyjádřil se k věci dnes britský premiér Gordon Brown.

Čtvero britských poslanců před soudem kvůli náhradám (zdroj: ČT24)