Oficiální výsledky potvrzují Janukovyčovo vedení v prezidentských volbách

Kyjev - Ukrajinská ústřední volební komise dnes oznámila, že po sečtení téměř 53 procent hlasů v prezidentských volbách vede opoziční kandidát Viktor Janukovyč nad dosavadní premiérkou Julií Tymošenkovou. Janukovyč dosud obdržel 49,6 procenta hlasů, zatímco jeho soupeřka 44,7 procenta. Proti oběma těmto kandidátům se vyslovilo 4,9 procenta voličů - tuto možnost zahrnuje ukrajinský volební zákon. Vítězství Janukovyčovi přisuzovaly už předvolební průzkumy a nyní i průzkumy prováděné u východů z volebních místností.

Tento pětiprocentní rozdíl nebyl zpočátku zřejmý. První odhady, které vycházely z asi 11 procent sečtených hlasů přisuzovaly opozičnímu kandidátovi náskok téměř deseti procent. Volební štáb premiérky ale přišel s vlastními výsledky, podle kterých dostala Tymošenková o necelé procento hlasů více než její soupeř. Tým premiérky totiž prý odevzdané volební lístky sčítal souběžně s oficiálními, ale rychleji - sečteno měl 85 procent hlasů.

Janukovyč se za vítěze prohlásil již večer a vyzval Tymošenkovou, aby rezignovala na post předsedkyně vlády. Tymošenková první ohlášené odhady odmítla s tím, že rozdíl v procentech není velký a může být projevem statistické chyby.

Přesné výsledky budou známy v noci nebo ráno

Podle sdělení mise pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vážnější incidenty z míst hlasování hlášeny nebyly. Nejvíce vzrušení dnes zatím vyvolalo úmrtí tajemníka okresní volební komise v západoukrajinském Ivano-Frankivsku Stepana Radnyka. Muž, který patřil ke stoupencům kandidátky Tymošenkové, byl v noci nalezen mrtev. Štáb Tymošenkové okamžitě označil úmrtí za vraždu zosnovanou stoupenci Viktora Janukovyče. Policejní vyšetřování ale nepotvrdilo, že by smrt zavinila třetí osoba.

Oficiální výsledky budou nejspíše vyhlášeny až dnes ráno, už teď je ale jisté, že dojde k velkým demonstracím. Na ústředním kyjevském náměstí se má dopoledne sejít kolem 50 000 stoupenců ukrajinské Strany regionů, aby podpořili šéfa strany Viktora Janukovyče. Očekává se, že v případě Janukovyčova vítězství budou shromáždění oslavovat, v případě volební porážky protestovat.

Západ volí Tymošenkovou, východ Janukovyče

Předpokládá se, že západní a centrální část Ukrajiny, historicky bližší evropským hodnotám, se i tentokrát přihlásí k Tymošenkové, zatímco východní a jižní Ukrajina, po staletí blízké ruskému impériu, budou hlasovat pro jejího soupeře. Západ se chce vůči Moskvě vymezit, východ preferuje sblížení.

Rusko se tak na Ukrajině znovu stalo klíčovým volebním tématem. Do kampaně před druhým volebním kolem zasáhlo hned dvakrát. Poprvé když Kreml ukončil téměř půlroční diplomatickou blokádu Kyjeva a odeslal na Ukrajinu svého velvyslance, aby demonstroval úlevu nad odchodem dosavadního prezidenta Juščenka. Podruhé svou zlobnou reakcí na vyhlášení problematického ukrajinského nacionalisty Stepana Bandery národním hrdinou. Oba kroky zřejmě ve volebních preferencích utvrdily jak stoupence spolupráce s Moskvou, tak i její odpůrce.

Hlasování již skončilo

Unaveně vyhlížející Tymošenková svůj hlas odevzdala v rodném Dněpropetrovsku. „Volila jsem novou a šťastnou Ukrajinu, bohatý a krásný evropský stát. Jsem přesvědčena, že jedině v takové zemi mohou žít lidé šťastně, každý v ní najde své místo a splní své poslání,“ řekla po vhození volebního lístku. Ačkoli se oba kandidáti vyslovují pro integraci do Evropy, za víc proevropskou je považována Tymošenková.

Janukovyč, který hlas odevzdal v Kyjevě, řekl, že on volil ve jménu „změn, stability a posílení Ukrajiny“. Volby považuje za „první krok k překonání krize“. Ukrajinská ekonomika se potýká s vážnými problémy a Mezinárodní měnový fond jí musel pomoci více než 16 miliardami dolarů (306 miliardami korun). Hrubý domácí produkt loni spadl o 15 procent a letošní hospodářský růst má být podle prognóz velmi slabý.

Rozhodnou voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola

Janukovyč má hlavní oporu v kruzích bohatých podnikatelů na ruskojazyčném východě země. Pro druhé kolo mu volební podporu slíbil levicový blok a nepříliš vlivní ukrajinští komunisté. Charismatická a komunikativní Tymošenková se během kampaně snažila rozšířit svou volební podporu o stoupence těch politiků, kteří v prvním kole neuspěli a orientovali svůj program směrem k liberálním reformám.

Těch několik málo předvolebních výzkumů, které byly na Ukrajině publikovány, dávalo ve druhém kole větší šance Janukovyčovi, který měl před Tymošenkovou náskok deset až 15 procent. Přestože v prvním kole se výsledky průzkumů preferencí potvrdily, větší význam jim na Ukrajině nikdo nepřikládá. Volební rozhodování považují ukrajinská média za otevřené.

Vydáno pod