Soud v Londýně rozhodl o propuštění korupčníka ve věci gripenů na kauci

Londýn (Velká Británie) – Alfons Mensdorff-Pouilly, rakouský obchodník obviněný z korupčního jednání kolem dodávek švédských stíhacích letounů gripen, může být rozhodnutím soudu v Londýně propuštěn z vazby na kauci. Ta byla stanovena ve výši jednoho milionu liber, tedy asi 30 milionů korun. Uvedly to webové stránky britských listů The Daily Telegraph a Daily Mail. Soud ve Westminsteru další stání určil na příští středu.

První zprávy agentury AFP nejprve informovaly, že rakouský obchodník již byl z vazby propuštěn. Podle britských listů však musí nejprve splnit podmínky soudu. Ten chce, aby Mensdorff-Pouilly neopustil Británii, aby dodržoval zákaz nočního vycházení, odevzdal své tři pasy a maďarský průkaz totožnosti a aby převzal elektronický náramek.

Obžalobu vznesl minulý pátek britský protikorupční úřad SFO. Podle něj se Mensdorff-Pouilly „mezi 1. lednem 2002 a 31. prosincem 2008 se spojil s dalšími osobami za účelem korupčních plateb neznámým představitelům a dalším agentům vlád některých středoevropských a východoevropských zemí, včetně Česka, Maďarska a Rakouska“. Účelem bylo zajistit od těchto vlád kontrakty na dodávky letadel Jas-39 Gripen.

Mensdorff-Pouilly byl zadržen poté, co ho SFO obvinil

Soud v severním Londýně v Highbury Corner téhož dne jak SFO rozhodl o jeho vazbě, kterou ukončilo čtvrteční rozhodnutí soudu ve Westminsteru o kauci. Celý případ může ještě zastavit britská generální prokurátorka Patricia Scotlandová. Právní zástupce SFO David Huw Williams před soudem v Highbury Corner proto vyzval, aby byla kauza o měsíc odročena, dokud Scotlandová nerozhodne.

Kancelář Scotlandové listu The Guardian minulý týden řekla, že dá případu zelenou po zvážení veřejného zájmu a podle síly důkazů. Rozhodnutí bylo „operativním rozhodnutím ředitele SFO“, řekl listu mluvčí Scotlandové.

Podle The Daily Telegraph zástupce SFO Tom Forster před soudem řekl, že zbrojní koncern BAE a Mensdorff-Pouilly stáli za „propracovanou a pečlivě naplánovanou operací zahrnující vysoké představitele BAE“. Tento plán byl z velké části úspěšný, řekl údajně Forster.

Obhájce Mensdorffa-Pouillyho Patrick Gibbs všechna obvinění odmítl

Podle něj BAE zaplatil za pomoci Mensdorffa-Pouillyho 17 milionů dolarů (nyní zhruba 325 milionů korun) třem offshore společnostem. SFO také tvrdí, že nejmenovaný britský prostředník napomáhal při zakládání švýcarských kont pro tyto společnosti ve snaze tyto platby utajit. Podle listu žádost o kauci zřejmě podpořil konzervativní poslanec John Selwyn Gummer.

Mensdorff-Pouilly už kvůli stejné záležitosti strávil loni pět týdnů ve vazbě v Rakousku. Je podezřelý, že dal prostředníkům úplatky ve výši 13 milionů eur (nyní asi 340 milionů korun) v zájmu pronájmu anebo prodeje gripenů České republice.

Vyšetřování britských, rakouských a českých úřadů se týká smlouvy, která byla podepsána v roce 2001 a podle níž měla česká armáda koupit stíhačky gripen v celkové hodnotě 60 miliard korun; smlouva ale byla později anulována. ČR si nakonec v roce 2004 gripeny na deset let pronajala za zhruba dvacet miliard korun.

Gripeny vyrábí švédská společnost Saab AB, v níž má 21procentní podíl BAE. Mensdorff-Pouilly působil v 90. letech v ČR jako poradce BAE Systems. Tehdy se prý pokoušel o kontakt se zástupci vlády, kteří měli rozhodování o nákupu stíhaček na starosti.

Údajnými úplatky při pronájmu gripenů se v ČR dvakrát zabývala protikorupční policie, ale nebylo vzneseno žádné obvinění.