Oběti výbuchu v slovenském dole Handlová prý měly v krvi alkohol

Bratislava - Devatenáct z dvaceti obětí srpnového výbuchu v dole ve slovenské Handlové bylo údajně v době neštěstí pod vlivem alkoholu. Muži v krvi údajně měli od 0,7 do 1,6 promile, uvedl s odvoláním na informace z utajeného vyšetřovacího spisu týdeník Plus 7 dní. Pozůstalí ale tvrdí, že muži před osudným výbuchem v dole alkohol nepili. Horníci zemřeli při explozi, když se pokoušeli uhasit požár pod zemí.

Podle týdeníku bylo při pitvě v krvi devatenácti obětí nalezeno až 1,6 promile alkoholu. Ohledání těl provedl ústav soudního lékařství v Martině. „Garantujeme vám, že zde se nic nemanipulovalo. Dospěli jsme k jednoznačným závěrům a ty jsme předložili policii,“ řekl týdeníku šéf ústavu František Novomeský. Další podrobnosti odmítl zveřejnit, protože podle zákona musí zachovávat mlčenlivost.

Tvrzení, že horníci, měli osudný den v krvi alkohol, lidi v Handlové pobouřilo a šokovalo. Informaci slovenského týdeníku považují za absolutní hloupost. Stejně reagují i horničtí odborníci, kteří připomínají, že před zásahem jsou záchranáři podrobováni dechové zkoušce.

Vstup Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Mluvčí dolů tvrdí, že dechové zkoušky na alkohol se na základě náhodného výběru v provozech provádějí denně. „V roce 2009 jsme provedli 4 500 dechových zkoušek (na alkohol), kvůli pozitivnímu nálezu jsme s deseti zaměstnanci rozvázali pracovní poměr. Při závažných pracovních úrazech dělá dechovou zkoušku Hlavní důlní záchranná stanice a krevní zkoušku zabezpečuje lékař,“ uvedla mluvčí Hornonitranských dolů Prievidza Adriana Siváková.

Objevují se teorie, že chce kdosi hodit vinu na oběti, protože ty už se nemohou bránit. Policie se k případu odmítá vyjadřovat, protože ještě není uzavřený.

Mlčí i soudní lékaři, kteří dělali pitvu všech obětí. Popírají však jakoukoli manipulaci se vzorky. Otázka je, zda se alkohol nemohl objevit v krvi horníků i bez toho, aby ho požili. Forenzní experti připuštějí, že je to teoreticky možné. V dole totiž byli extrémní podmínky. Alkohol se údajně mohl dostat do krve obětí také následkem požáru, který se pokoušeli pod zemí uhasit. Podle informací týdeníku však bylo množství takto vzniklého alkoholu již zohledněno ve výsledcích krevních testů.

Pitevní nález je ale tajný a žádný seriózní patolog nechce o tomto případu spekulovat. Kde je pravda, ukážou až definitivní výsledky vyšetřování.

Zemřelo 9 horníků a 11 záchranářů

Důlní záchranáři v dole Handlová zahynuli loni v srpnu při hašení požáru, který nastal v jedné ze štol 330 metrů pod zemí. Ve skupině lidí, kteří se snažili požár uhasit, bylo devět horníků a jedenáct záchranářů. Nikdo z nich neměl šanci přežít. Vyšetřování tragédie provázely mnohé nejasnosti týkající se především způsobu hašení požáru. Objevily se také spekulace, že neštěstí způsobila vysoká koncentrace metanu. Vedení dolu to ale odmítlo.