Již třetí páter se přiznal ke zneužívání žáků

Berlín - Ve skandálu kolem sexuálního zneužívání žáků na několika jezuitských školách v Německu se objevil další podezřelý. K činu se přiznal už třetí člen řádu jezuitů. Hlásí se i další oběti. Napsala to dnes agentura DPA. Ředitel berlínského gymnázia Klaus Mertes dnes deníku Tagesspiegel řekl, že odhalené skutečnosti představují zřejmě jen „špičku ledovce“.

K činům se nyní přiznal již třetí jezuita. Sám na sebe pak podal trestní oznámení. Jezuitský řád ho zbavil kněžské služby. V letech 1970 a 1971 pracoval podle řádu jako učitel náboženství na berlínském gymnáziu. Odtud se přesunul do Hamburku, kde působil do roku 1975 jako duchovní pastýř žáků. Z města se pak vrátil znovu na šest let do Berlína. Od roku 1981 do roku 1983 pak byl v hamburské škole Sankt-Ansgar-Schule. I tam prý žáky obtěžoval.

„Dnes se mi přihlásila e-mailem další oběť,“ řekl DPA ředitel hamburské školy Friedrich Stolze. Pisatel uváděl, že na stanovém táboře jezuita ukazoval chlapcům pornografické snímky. Další tři oběti se přihlásily v Hannoveru.

30 obětí je jen špička ledovce

Skandál propukl před pár dny kvůli zneužívání žáků jezuitského gymnázia Canisius-Kolleg v Berlíně ze 70. a 80. let. Představený jezuitského řádu přiznal, že podobné případy se děly také v dalších zařízeních v Německu i v cizině. Zatím se ví o více než třech desítkách obětí.

Zatím byli ze zneužívání podezřelí dva členové řádu, kteří učili v Berlíně. Museli odtud odejít. Přesouvali se pak do Hamburku, Schwarzwaldu, Hildesheimu, Göttingenu a do ciziny. Představený jezuitského řádu počítá s tím, že obětí bude nejspíš přibývat.

Vydáno pod