Bulharka Georgievová úspěšně prošla grilováním

Brusel - Bulharská kandidátka na post eurokomisařky Kristalina Georgievová dnes podstoupila v Evropském parlamentu takzvané grilování. Je náhradní kandidátkou za Rumjanu Želevovou, která neustála kritiku. Současná viceprezidentka Světové banky Georgievová by měla mít na starost humanitární pomoc. Podle reakcí poslanců prošla grilováním úspěšně, cesta ke schválení Evropské komise je tak volná.

„Výborné představení, koordinátoři (jednotlivých frakcí) jí bezpochyby dají velmi pozitivní doporučení,“ ohodnotil na síti Twitter vystoupení Bulharky europoslanec Gay Mitchel z nejsilnější lidovecké frakce. Pozitivně se vyjádřil i koordinátor socialistů Hannes Swoboda. Právě jeho frakce měla při slyšení s první bulharskou kandidátkou zřejmě nejvíce kritických poznámek.

Georgievová čelila dotazům europoslanců týkajících se třeba hodnocení reakce EU na katastrofické zemětřesení, které před časem postihlo Haiti. Tu kritizovaly různé organizace i někteří politici, mimo jiné i český prezident Václav Klaus.

Nové komisi by nemělo nic stát v cestě

„Haiti musí začínat od nuly, ale nebude v tom samo,“ zdůraznila. Podotkla, že reakce Evropské komise byla rychlá a efektivní. Připustila ale, že je třeba se bavit i o tom, co by mohla unie dělat v budoucnu při podobných událostech lépe. Všichni ostatní kandidáti na příští komisaře, včetně Čecha Štefana Füleho, už mají slyšení za sebou.

„Výslech“ Georgievové se konal později kvůli tomu, že Bulharsko původní adeptku Rumjanu Želevovou stáhlo. Její vystoupení před poslanci i nejasnosti kolem jejích finančních záležitostí totiž vyvolaly rozsáhlou kritiku a hrozilo, že by kvůli ní mohla padnout celá komise.