Haiti zatklo členy americké charity – pro podezření na únos dětí

Port-au-Prince - Na zemětřesením postiženém Haiti bylo zatčeno deset Američanů z křesťanské charity New Life Children's Refug. Policie je podezřívá z pokusu o únos třicítky dětí do zahraničí přes Dominikánskou republiku. Ve vězení skončili i jejich dva domnělí haitští komplicové. Podle americké zpravodajské stanice CNN se však zadržení Američané hájí tím, že děti nechtěli unést, nýbrž že je pouze zamýšleli přepravit do dočasného útulku v Dominikánské republice.

Pět Američanů a pět Američanek bylo zadrženo, když převáželi v autobuse 31 až 33 dětí ve věku od dvou měsíců do 12 let. Neměli však doklady a povolení k přepravě dětí do zahraničí. „Jedná se o krádež, nejedná se o adopci,“ zdůraznil haitský ministr sociálních věcí Yves Christallin. „Zdá se, že dětský domov (těch dětí) byl zničen a Američané se je snažili převézt do útulku v Dominikánské republice. Nevyřídili si ale výstupní víza z Haiti,“ podotkl nejmenovaný haitský činitel.

Obyvatel amerického Idaha Sean Lankford řekl novinářům, že ve skupině zatčených je jeho žena a osmnáctiletý syn. Podle něj členové skupiny věřili v pravost dokladů, které obdrželi od haitských partnerů. I jedna ze zadržených Američanek Laura Slisbyová zdůraznila, že šlo o pomoc, a nikoli únos. „Přijeli jsem na Haiti, abychom pomohli těm, kteří nemají žádnou další možnost pomoci.“ řekla Slisbyová. „Všichni, včetně dominikánských úřadů, nás ujišťovali, že budeme moci děti převézt přes hranice. Nevěděli jsme, že jsou zapotřebí další dokumenty,“ dodala.

Ona i její kolegové jsou členy křesťanské charity New Life Children's Refuge z Idaha, která má v Dominikánské republice svůj sirotčinec. „Náš tým byl zadržen na základě chyby a děláme všechno, aby se nedorozumění z Port-au-Prince vyřešilo,“ říká prohlášení na stránkách charity.

Haitský premiér Jean-Max Bellerive nedávno oznámil, že po zemětřesení z 12. ledna zůstaly bez rodičů tisíce dětí. Kvůli tomu proto podle jeho slov prudce stoupl nezákonný vývoz haitských dětí do zahraničí, kam je pašeráci dopravují mimo jiné i jako nedobrovolné dárce orgánů. Podle údajů Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) jen do Dominikánské republiky se z Haiti vyváželo po zemětřesení až dva tisíce dětí denně. Nově by mělo mít každé odjíždějící dítě svolení přímo od premiéra.

Chaos na Haiti. Vázne transport na Floridu i výdej potravin

Stále problematičtější byl v posledních dnech převoz raněných helikoptérami k ošetření na Floridu. Nyní se úplně zastavil. Florida žádá federální vládu, aby se podílela na organizaci a nákladech za léčbu. „Přijmeme tolik lidí, kolik budeme moci. Ale musí nám pomoci také okolní státy,“ řekl guvernér Floridy Charlie Crist. Podle Bílého domu ovšem byly lety zastaveny z logistických důvodů, nikoliv kvůli neshodám, kdo léčbu zaplatí. Lékaři na Haiti ale varují, že řada pacientů bez rychlé specializované péče podlehne zraněním.

S problémy se potýká také potravinová pomoc a při rozdělování jídla dochází k potyčkám. „Mnohé děti nemají žádné jídlo, všichni o něj bojují. Jestli nám chce svět opravdu pomoci, musí se dostat na každého,“ vzkázal obyvatel Port-au-Prince Orphe Ledy.

Částečným řešením má být 16 stanovišť Světového potravinového programu na území hlavního města. Ty ode dneška rozdělují humanitární pomoc pouze haitským ženám, aby se tak jídlo dostalo opravdu k těm nejpotřebnějším. Muži mohou čekat před výdejními místy a doprovázet pak ženy s obdrženými zásilkami, aby se nestaly obětí útoku. Organizace také začala vydávat potravinové lístky. Na každou rodinu připadne následující dva týdny 25 kilo rýže.