Tažení Kremlu proti ruskému alkoholismu pokračuje

Moskva – Ruská vláda pokračuje v boji proti alkoholismu. Prezident Dmitrij Medveděv proti němu a dalším zdraví škodlivým zlozvykům již na začátku července vyhlásil kampaň, v lednu byly zavedeny minimální ceny vodky a nyní Putinova vláda představuje ambiciózní desetiletý plán, který má spotřebu alkoholu v zemi snížit na polovinu. Rusové jsou totiž v jeho spotřebě světoví rekordmani; každý z nich ročně vypije až 18 litrů čistého alkoholu, což je o polovinu víc než v zemích EU.

Za vládním programem stojí ředitel Centra plánování boje s alkoholismem Pavel Šapkin. Kabinet počítá s tím, že zpřísní kontrolu nelegálních výrobců, omezí reklamy na pivo a bude více propagovat zdravý životní styl. Do boje s alkoholem hodlá ruské řízení investovat rekordních 350 milionů rublů. „Tradice pití alkoholu není v Rusku stará. Problém se dá vyřešit,“ podotkla ruská ministryně zdravotnictví a sociálního rozvoje Taťána Golikovová.

Autor programu Šapkin by však šel v protialkoholních opatřeních ještě dál, navrhuje vyhnat vodku z regálů v samoobsluhách: „Není možné prodávat vodku společně s potravinami. Potřebujeme dostat tvrdý alkohol do oddělených obchodů a zbavit ho jakékoli přitažlivosti.“

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Minimální ceny vodky jako první krok

Dmitrij Medveděv:

„Řekněme si to naprosto otevřeně. Alkoholismus se v naší zemi stal téměř národní katastrofou.“

Právě stanovení minimální ceny vodky, jež platí od prvního ledna, bylo prvním krokem ruského vedení proti nešvaru tamního obyvatelstva. Půllitrová láhev vodky od Nového roku stojí nejméně 89 rublů, tedy asi 54 korun. Kdo bude prodávat vodku laciněji, přijde o licenci. Do loňska byla ilegálně k dostání i za 40 rublů. Nová pravidla se vztahují na veškerou vodku prodávanou v Rusku, tedy i na tu, co byla vyrobena v zahraničí.

Poslední velká protialkoholní kampaň v Rusku skončila v roce 1986 za vlády Michaila Gorbačova debaklem. Vedla jen k rozšíření podomácku vyráběného alkoholu. Nemoci související s nadměrným pitím alkoholu, zejména vodky, podle nedávno zveřejněné studie v časopise Lancet zaviní polovinu úmrtí Rusů ve věku 15 až 54 let.  Na otravu alkoholem v Rusku každoročně umírá 35 tisíc lidí.

Ruský alkoholismus
Zdroj: ČT24