Z Machu Picchu evakuováni už všichni turisté

Lima - Vrtulníky včera evakuovaly z oblasti Machu Picchu na jihovýchodě Peru všechny turisty. Ty poblíž slavné incké pevnosti uvěznily o minulém víkendu sesuvy půdy způsobené dlouhodobými lijáky. Machu Pichu, jeden z novodobých sedmi divů světa, bude nyní na týdny a zřejmě i měsíce pro návštěvníky uzavřeno. Veškeré spoje – cesty, silnice i železnice – totiž sesuvy půdy a rozvodněná řeka Urubamba vážně poškodily. Jak dlouho opravy potrvají, není jasné.

Z oblasti Machu Picchu muselo být tento týden evakuováno na 3 900 turistů. Mezi nimi také 36 Slováků, dva Češi a jedna Češka, kteří do Peru cestovali se slovenskou kanceláří Bubo Travel Agency. Část jich byla prostřednictvím vrtulníků evakuována ve středu a zbytek ve čtvrtek. Všichni jsou v pořádku.

„Vypravili jsme stovky letů. Přistání v této oblasti, navíc na podmáčeném břehu, který částečně odnesla voda, bylo velmi obtížné. Ale odvedli jsme skvělou práci,“ řekl peruánský prezident Alan García.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Sesuvy půdy po vydatných lijácích v neděli zavalily železniční trať, která je jedinou spojnicí s odlehlou oblastí na hřebeni And. Sesuvy půdy si vyžádaly nejméně sedm obětí.

Alan García
Zdroj: ČT24