Školy na Haiti se začnou od pondělí znovu otevírat

Port-au-Prince - V pondělí se znovu otevřou některé školy na zemětřesením postiženém Haiti. Ministerstvo školství a humanitární organizace teď vybírají nepoškozené budovy. Úřady doufají, že se podaří vzdělávání při obnově vylepšit. Skoro polovina obyvatel Haiti je totiž negramotná.

Zástupci haitského ministerstva školství a členové humanitárních organizací, které na Haiti pomáhají s likvidací následků zemětřesení, v současnosti vyčleňují školy, které ničivé otřesy ušetřily a kde lze obnovit výuku. Úřady odhadují, že živel poničil nebo zbořil 5 000 až 8 000 škol.

Ničivé zemětřesení, které na Haiti uhodilo před více než dvěma týdny, si podle místní vlády vyžádalo nejméně 170 000 obětí. Katastrofa nějakým způsobem postihla na životech 1,8 milionu dětí.

Vzdělávací systém na Haiti ovšem značně zaostával již před zemětřesením. Jen kolem 53 procent z devítimilionové populace tohoto karibského ostrova dovede číst a psát. Haitské úřady doufají, že jim likvidace škod po katastrofě umožní vylepšit dosavadní školský systém a zavést jednotné osnovy pro soukromé i veřejné vzdělávací instituce.