Nad Ruskem se prohnala stíhačka nové generace

Moskva/Komsomolsk – Rusko úspěšně vyzkoušelo novou stíhačku páté generace. První let byl podle výrobce - společnosti Suchoj - úspěšný. Ruské ministerstvo obrany plánuje stroj označovaný jako projekt PAK FA (nebo T-50) nakupovat od roku 2015. Stíhačka má být odpovědí na americký letoun F-22. Je schopna útočit na vzdušné i pozemní cíle a může vzlétat a přistávat na drahách o délce jen 300 až 400 metrů.

Zkušební let nového stroje je výrazným posunem pro ruský zbrojní průmysl, protože je to první stíhačka, která byla vyvíjena a zkonstruována po rozpadu Sovětského svazu.

Nový Suchoj T-50 má být odpovědí na americký letoun F-22 Raptor, který je však už zařazen do americké výzbroje. První let Raptor absolvoval před více než deseti lety, v roce 1997.

Let trval přibližně 45 minut a obešel se bez problémů. „Všechna naše očekávání od prvního letu se splnila. Premiéra byla úspěšná,“ řekla televizi Rossija 24 mluvčí společnosti Suchoj Olga Kajukovová.

První zkušební let stroje se plánoval na čtvrtek, ale kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám na Dálném východu byl o 24 hodin odložen. Další letové zkoušky mají následovat na základnách v okolí Moskvy a Astrachaně.

Hlavním úkolem stíhačky páté generace má být vybojování vzdušné nadvlády, ale stroj má být víceúčelový a schopný útočit na vzdušné i pozemní cíle v jakémkoliv počasí a době. Vyznačovat se má mimořádnou obratností, obtížnou zjistitelností radary a infračervenými čidly i schopností vzlétat a přistávat na drahách o délce jen 300-400 metrů. Osm ze 16 závěsů pro výzbroj je umístěno uvnitř stroje.