Obama: Pracovní místa musejí být letos hlavní prioritou

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes ve své zprávě o stavu unie vyzval Kongres, aby schválil jeho zdravotní reformu. Pracovní místa musejí být v roce 2010 hlavní prioritou, řekl dále ve své první zprávě o stavu unie americký prezident. Navrhuje proto mimo jiné použít 30 miliard dolarů z peněz, jež státu vrátily zachráněné banky, na podporu úvěrů malých firem. Právě ty podle šéfa Bílého domu, jehož ekonomickou politiku Američané podle průzkumů považují za nedostatečnou, vytvářejí většinu míst ve Spojených státech.

„Měli bychom začít tam, kde začíná většina nových pracovních míst - v malých firmách. Jsou to podniky, které začínají, když podnikatel riskuje a vydá se za svým snem, anebo když se pracovník rozhodne, že nastal čas, aby byl svým vlastním šéfem,“ řekl Obama. Vláda podle něj musí vytvořit podmínky pro to, aby pracovní místa mohla vznikat. Obama proto dodal, že malé firmy nebudou muset platit daň z kapitálových výnosů u investic. Všechny firmy pak dostanou daňové pobídky, aby investovaly do nových závodů a zařízení. Práci by ale Američanům měly přinést i veřejné investice do infrastruktury, jako jsou silnice či mosty. Spojené státy podle něj brzy na Floridě začnou podobně jako Čína či některé evropské země budovat vysokorychlostní železnici.

Spojené státy již několik měsíců sužuje nezvykle vysoká nezaměstnanost. Bez práce je každý desátý Američan. Podle Obamy země za uplynulé dva roky přišla o sedm milionů pracovních míst. Nespokojenost obyvatel Spojených států s jeho ekonomickou politikou je považována za jednu z hlavních příčin klesající popularity šéfa Bílého domu.

Obama se ale snaží Američany přesvědčit, aby mu věřili. Jeho popularita od voleb hodně spadla – podle průzkumů veřejného mínění měl po roce vlády nižší oblibu ze všech prezidentů jen Ronald Reagan. Pro Obamu je to varování před podzimními volbami do Kongresu.

Obama vyzval Kongres, aby schválil zdravotní reformu

Její přijetí se zkomplikovalo, když demokraté v doplňovacích volbách do Senátu v Massachusetts přišli o většinu schopnou blokovat obstrukce republikánů, kteří s ní nesouhlasí. Reforma by podle šéfa Bílého domu měla zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů nepojištěných Američanů. Obama řekl, že reformu prosazuje právě proto, že si vyslechl mnoho příběhů lidí, kterým pojišťovny odepřely zdravotní péči. „Já tyto Američany neopustím. A stejně tak by je neměli opouštět lidé v této místnosti,“ řekl členům Kongresu.

Reforma je ale podle něj důležitá i kvůli snižování zátěže pro malé firmy, které musejí kvůli malé konkurenci na trhu na zdravotní pojištění vydávat vysoké částky. Americký prezident ale zopakoval i to, že reforma je potřebná také proto, aby zastavila růst nákladů na americké zdravotnictví, a přispěla tak k nápravě veřejných rozpočtů.

  • Americký prezident autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1294/129347.jpg
  • Američané sledovali Obamův projev v celé zemi autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1390/138978.jpg
  • Biden tleská Obamovu projevu autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1390/138980.jpg