Západ pomůže Jemenu v boji proti terorismu

Londýn – Jemen už nebude sám na boj s terorismem. Západní země se rozhodly, že tuto zemi podpoří v boji proti radikálům. Na oplátku ale bude muset Jemen zavést politické a hospodářské reformy. Tyto požadavky zazněly na dnešní mezinárodní konferenci o Jemenu, kde zástupci více než 20 států debatovali o tom, jak zabránit radikalizaci v této zemi. Diplomaté se shodli na tom, že pro Jemen na konci února uspořádají dárcovskou konferenci.

K pokroku v reformách s cílem zlepšit úděl Jemenců a omezit vliv teroristických skupin jako al-Káida vyzvala na dnešním setkání ministrů zahraničních věcí šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. 

„Spoléháme se na Jemen, že uzákoní reformy, bude pokračovat v boji proti korupci a zlepší investiční a podnikatelské klima v zemi,“ prohlásila Clintonová. „Jestliže konflikt a násilí nenaleznou odezvu, podkopou politické reformy a usmíření, které jsou podstatné pro pokrok v Jemenu.“ 

Pozornost světa se na bezpečnostní hrozby v Jemenu upřela po prosincovém pokusu islamisty vycvičeného v Jemenu o útok na letadlo mířící do USA. Jemen vyhlásil teroristům na svém území otevřenou válku. Požádal také oficiálně mezinárodní společenství o pomoc, postavil se však proti možnosti nasazení zahraničních vojáků na svém území.