OSN zrušila sankce vůči pěti bývalým členům vlády Talibanu

New York/Kábul – Rada bezpečnosti OSN zrušila sankce vůči pěti někdejším vysokým vládním činitelům militantního hnutí Taliban v Afghánistánu. Tento krok patrně souvisí s plánem na usmíření Talibanu s afghánskou vládou, o kterém již informoval afghánský prezident Hamíd Karzáí i americký velitel mezinárodních sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal.

Sankce byly proti pětici uvaleny kvůli jejímu údajnému napojení na teroristickou síť al-Káida. Zahrnovaly mimo jiné zákaz cestování a zmrazení bankovních účtů. Mezi pěticí je ministr zahraničí z dob talibanské vlády v Afghánistánu, bývalý náměstek ministra obchodu, bývalý náměstek ministra plánování, někdejší náměstek ministra pohraničních záležitostí a jeden z vysokých představitelů ministerstva zahraničí.

Afghánský prezident se nedávno vyslovil pro zrušení sankcí vůči umírněným talibancům za účelem národního usmíření. Detaily svého plánu má představit tento týden na mezinárodní konferenci o Afghánistánu v Londýně.

„Členové Talibanu, kteří nejsou součástí teroristické sítě, jako je al-Káida, jsou děti afghánské země. Jsou jich tisíce a musejí se znovu integrovat,“ řekl Karzáí před několika dny novinářům. Podobným způsobem se vyjádřil také velitel mezinárodních sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal, který v pondělí připustil, že členové Talibanu by se v budoucnu mohli podílet na afghánské vládě.