Francie chce zakázat muslimské šátky i v nemocnicích

Paříž – Francouzská parlamentní komise zabývající se otázkou zahalování muslimských žen doporučila zpřísnění zákazu nošení závojů ve veřejných prostorách. V zemi platí už čtyři roky zákaz nošení šátků ve školách a na úřadech. Podle nového předpisu by neměly muslimky chodit zahalené ani ve státních nemocnicích a prostředcích veřejné dopravy. Podle parlamentní komise zahalování odporuje hodnotám francouzské republiky a principům rovnosti.

„Je to symbol zotročování žen a extrémního fundamentalismu. Popírá to rovnoprávnost mezi ženou a mužem,“ argumentuje předseda francouzského parlamentu Bernard Accoyer.

Ve Francii žije největší muslimská komunita v západní Evropě. Muslimové, kteří viditelně praktikují radikální formu náboženství, by podle nového předpisu navíc mohli mít problémy při získávání povolení k pobytu nebo občanství.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

„Nejsem vdaná a závoj mám dobrovolně, když na úřadě jednám se ženou, sama se bez vyzvání odhalím,“ říká muslimská obyvatelka Paříže Úm al Chírová.

V tom, jakou pokrývku vlasů nebo celého těla by měla žena nosit, nejsou muslimové jednotní. Určuje to místní tradice. „Svým způsobem to můžeme za radikalismus označit, protože docela určitě to nevyplývá z koránu. Ve 24. súře je ten pokyn velmi volný: neoblékat se vyzývavě,“ říká Luboš Kropáček z Ústavu Blízkého východu a Afriky Filozofické fakulty UK.

O zákaz se strhne boj v Parlamentu, protože jednotní nejsou ani francouzští politici. Odpůrci zákazu se obávají teroristických útoků nebo mluví o lidských právech. Prezident Nicolas Sarkozy ale už v červnu řekl, že šátky přes celý obličej nejsou ve Francii vítané.