Kresba kontroverzního Dána se vydražila pro Haiti

Kodaň - Akvarel dánského karikaturisty Kurta Westergaarda, který se stal známým kontroverzními kresbami proroka Mohameda, byl vydražen za 19 000 dolarů. Peníze půjdou na Haiti lidem postiženým zemětřesením. Za usmrcení Westergaarda vypsali radikální islamisté odměnu milion dolarů. Jeden pokus už tu byl - dánského kreslíře se pokusil zabít muž ze Somálska, který se k němu vloupal se sekyrou a nožem.

Při on-line aukci ve prospěch obětí zemětřesení na Haiti se server skoro zhroutil, citoval dánský list Politiken galeristu Erika Guldagera. Tento majitel galerie ve Skanderborgu převzal aukci Westergaardova akvarelu poté, co se ho zdráhala nabídnout nejmenovaná aukční síň. Ta argumentovala obavami o bezpečí svých zaměstnanců.

Westergaard v roce 2005 nakreslil pro noviny Jyllands-Posten karikaturu proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby. Byla jednou z dvanácti karikatur na toto téma, které list otiskl. To vyvolalo hněv muslimů v Dánsku i v zahraničí a také bojkot dánského zboží několika muslimskými zeměmi.