Su Ťij bude propuštěna v listopadu

Rangún - Barmská vláda pustí opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij z domácího vězení v listopadu. Na čtvrteční schůzi místních činitelů to řekl barmský ministr vnitra Maun U. Na svobodu se tak disidentka pravděpodobně dostane až po všeobecných volbách. Mají to být první volby od roku 1990, kdy Národní liga za demokracii vězněné političky vyhrála - výsledek tehdejšího hlasování ale vojenská junta ignorovala. Přesný termín letošních voleb ještě nebyl oznámen.

Generál Maun U s prohlášením přišel na čtvrtečním shromáždění několika set lidí ve městě Ťjaukpantaun (asi 565 kilometrů severně od bývalé metropole Rangúnu), uvedli tři ze zúčastněných, kteří si nepřáli být jmenováni. Jejich tvrzení však nemohlo být ověřeno z nezávislých zdrojů. Ministr prý také řekl, že místopředseda Su Ťijiny Národní ligy pro demokracii (NLD), bývalý ministr a generál ve výslužbě Tin U bude propuštěn z vězení v únoru - vězněn je už přes dvacet let. A po uspořádání „svobodných a čestných“ voleb prý vláda bude rovněž usilovat o zavedení tržní ekonomiky v mezinárodním stylu, k němuž patří například i zmírnit omezení na dovoz vozidel.

Su Ťij se svou NLD vyhrála v roce 1990 parlamentní volby, ale vojenská junta jí odmítla předat moc. Od té doby nositelka Nobelovy ceny za mír strávila ve vězení 14 let. Poslední trest, 18 měsíců, dostala loni v srpnu za to, že ve svém domě dovolila přenocovat Američanovi, jenž k ní přeplaval přes jezero.