Český emigrant se na Haiti nevyspí, organizuje pomoc

Port-au-Prince - Záchranáři z Haiti pomalu odjíždějí. O to víc práce ale mají lidé, kteří těm, co přežili, zajišťují základní životní potřeby. Zmírnit utrpení místních se snaží i Češi. Český emigrant Karel Zelenka šéfuje největší americké katolické charitě, která na Haiti organizuje pomoc. Vybudovala například provizorní domovy pro několik desítek tisíc lidí.

Minulé úterý se Karel Zelenka znovu narodil. Budovu, ve které pracoval, otřesy skoro nepoškodily. Tu s dalšími kancelářemi přes ulici změnily v hromadu sutin. Teď se snaží Zelenka pomáhat těm, kteří takové štěstí neměli. 

Karel Zelenka:

„Jakýkoli otřes - v tom momentě jsme nervózní. Takže je nadlidské úsilí, tady teď fungovat normálně.“

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Na golfovém hřišti pro nejbohatší Haiťany vznikl provizorní domov pro víc než 50 tisíc nejpostiženějších. Denně přibývají další tisíce. Je to jeden z mála táborů v okolí, kde se o lidi, co přišli o všechno, někdo postará. Životy v tomto táboře závisí na pomoci Karla Zelenky a jeho lidí. A práce mají nad hlavu. Denně nespí déle než tři hodiny. Mohli by dávat i víc, sklady mají plné. Kvůli bezpečnosti ale pomoc nedostanou ven. „To jsou neuvěřitelné počty lidí, kteří mají najednou potřebu prakticky všeho,“ popisuje situaci na Haiti Karel Zelenka.  

Na půl milionu lidí míří z Port-au-Prince do improvizovaných táborů za městem. V Port-au-Prince totiž pořád ještě vládne smrt. Masové hroby plní těla těch, co zabily otřesy, ale i těch, kteří skoro dva týdny po katastrofě marně čekali na to nejzákladnější. 

Podle posledních údajů připravilo zemětřesení o život nejméně 111 tisíc lidí a o střechu nad hlavou 1,5 milionu dalších.

  • Provizorní příbytky pro postižené zemětřesením autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1381/138071.jpg
  • Haiťan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1381/138073.jpg