Proti Ficovi demonstrovalo tisíc lidí

Bratislava – Na demonstraci proti slovenské vládě se sešla na bratislavském náměstí Slovenského národního povstání asi tisícovka lidí. Heslem jejich protestu proti kabinetu vedenému sociálním demokratem Robertem Ficem je „Máme rádi tuto zemi, ale nemáme rádi tuto vládu“. Organizátoři sdružení kolem aktivisty Alojze Hliny svolali demonstraci prostřednictvím sociální sítě Facebook. Ačkoli mezi lidmi, kteří protest připravili, nefiguruje žádný čelný politik, demonstraci si nenechali ujít předsedové opozičních parlamentních stran – Mikuláš Dzurinda, Ján Figeľ a Pál Csáky.

Demonstrace se podle organizátorů konala v 1300. den vlády premiéra Fica. O socialistickém politikovi prohlásil další z organizátorů Ondrej Dostál, že bere peníze lidem a rozdává je svým kamarádům. „Sešli jsme se proto, že máme rádi tuto zemi a nechceme připustit, aby se ubírala tím směrem, kterým nyní směřuje. Nezadržitelně se blíží k velkým problémům,“ prohlásil Hlina.

Opoziční předáci, kteří se na protestní akci objevili, vytýkají Ficově vládě údajně nevýhodný prodej emisních kvót nebo nedávné výběrové řízení, jehož konání odpovědné ministerstvo zveřejnilo pouze na své nástěnce. Kritika ovšem na Slovensku proudí také opačným směrem, podle premiéra Fica někdejší Dzurindova vláda nevýhodně prodávala majetek státních podniků.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Alojz Hlina připravil již několik protivládních demonstrací, dosud ale byla účast na nich mizivá. Hlina proslul především jako kritik předsedy koaliční Slovenské národní strany. Té v minulosti například ukořistil vlajku a odnesl ji ze sídla strany.

Vydáno pod