USA věří, že smlouva o odzbrojení bude brzy hotova

Washington – Spojené státy jsou spokojeny s průběhem jednání s Ruskem, které by mělo dospět k podpisu nové smlouvy o jaderném odzbrojení obou zemí. Podle mluvčího americké Rady národní bezpečnosti (NSC) Michaela Hammera již zbývá doladit pouze poslední detaily. Na jednání v Moskvě zastupuje Spojené státy bezpečnostní poradce amerického prezidenta James Jones a předseda sboru náčelníků štábů Mike Mullen. Jones se setkal i s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, se kterým hovořil o Íránu a Afghánistánu. Rusko se k moskevským rozhovorům dosud nevyjádřilo.

Nová smlouva by měla nahradit dohodu START1, jejíž platnost vypršela loni 5. prosince. Nová odzbrojovací dohoda měla být původně hotova už loni, ale zadrhla se koncem roku. Moskva totiž podle komentářů požádala Washington, aby se podělil o podrobné plány na americkou protiraketovou obranu. USA ovšem nechtěli spojovat problematiku protiraketové obrany s novou odzbrojovací smlouvou.

Americký prezident Barack Obama loni odstoupil od původně plánovaného systému obrany před raketami dlouhého doletu, které by podle odhadů mohl v budoucnosti vlastnit například Írán. Nový americký systém se přiklonil spíše k obraně před raketami středního a krátkého doletu. Rusko ovšem prohlašuje, že i upravený systém protiraketové obrany přinese USA vojenské výhody, což prý Moskva nepřipustí.

Vydáno pod