Čína varuje: Tlak proti cenzuře internetu může škodit vztahům s USA

Peking - Čína upozornila Spojené státy, že jejich tlak proti cenzurování internetu může poškodit vztahy mezi oběma zeměmi. Peking tak reagoval na čtvrteční projev americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která varovala před státní cenzurou internetu. Jádrem sporu mezi Čínou a USA jsou čínské zásahy proti internetovému vyhledávači Google, který minulý týden pohrozil, že kvůli hackerským útokům a cenzuře by mohl odejít z Číny.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ma Čao-sü prohlásil, že americká kritika směřovaná proti cenzuře internetu by mohla poškodit vzájemné vztahy mezi první a třetí největší ekonomikou na světě, které jsou už tak narušené obchodní nevyvážeností, kurzem jüanu a prodejem amerických zbraní Tchaj-wanu.

„USA kritizovaly čínskou politiku správy internetu a nepřímo naznačily, že Čína omezuje svobodu internetu,“ uvedl Ma v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách čínského ministerstva zahraničí. „To protiřečí faktům a poškozuje čínsko-americké vztahy. Vyzýváme Spojené státy, aby respektovaly fakta a přestaly zneužívat takzvanou svobodu internetu k nepodloženému obviňování Číny,“ dodal Ma, aniž konkrétně Clintonovou jmenoval.

Čína nechce utlumit spolupráci s USA

Zároveň však mluvčí naznačil, že si čínská vláda nepřeje, aby tento spor zadusil spolupráci s vládou amerického prezidenta Baracka Obamy, která usiluje o podporu Pekingu v oblasti hospodářské politiky i při řešení zapeklitých diplomatických problémů, jako jsou například jaderné programy KLDR a Íránu.

Clintonová v projevu mimo jiné kritizovala internetovou politiku Číny a Íránu a vyzvala Peking, aby vyšetřil stížnosti společnosti Google na hackerské útoky a cenzuru.

Hillary Clintonová
Zdroj: Ivan Sekretarev/AP Photo
Vydáno pod