Rusko kvůli Patriotům baltskou flotilu neposílí

Moskva - Rusko svoji námořní flotilu v Baltském moři posilovat nebude. Tamní ministerstvo obrany tak kategoricky popřelo zprávy agentury RIA Novosti, která s odvoláním na nejmenovaného vysokého činitele ruského námořnictva uvedla, že tím chce Rusko reagovat na záměr Spojených států umístit v Polsku rakety Patriot. Modernizace ruských ozbrojených sil nicméně podle dnešního dementi ministerstva obrany s žádnými změnami nepočítá a pokračuje „plánovitě a v souladu s příslušným státním programem“.

Podle agentury by měly být posíleny námořní, ponorkové i vzdušné síly ruské baltické flotily. Baterie raket Patriot bude na jaře umístěna v Morongu na severovýchodě země, necelých 100 kilometrů od hranic s ruskou Kaliningradskou oblastí.

Rozmístění baterie Patriotů přislíbila Varšavě vláda bývalého prezidenta USA George Bushe během jednání o výstavbě protiraketové základny v Polsku a radaru v Česku. Barack Obama od projektu ustoupil, dodávky Patriotů ale podpořil. Podle původních plánů měly být rozmístěny ve Wesolé u Varšavy.