Nizozemský politik Wilders souzen za výroky proti islámu

Amsterdam - Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders se dnes postavil před amsterdamský soud kvůli svým výrokům o islámu. Wilders je stíhaný za podněcování k násilí a k diskriminaci. A to hlavně kvůli tomu, že srovnával islám s nacismem – konkrétně korán a Hitlerův Mein Kampf v protiislámském filmu Fitna. V něm jsou například záběry teroristických útoků prokládány citacemi právě z koránu. Pokud soud shledá Wilderse vinným, hrozí mu až 16 měsíců vězení a pokuta až 10 tisíc eur (asi 258 tisíc Kč).

Dnes se u soudu v Amsterdamu za přítomnosti obžalovaného řešily pouze procedurální otázky, kdy začne samotný proces, není známo. Wilders uvedl, že očekává osvobozující rozsudek, protože za film a některá prohlášení byl pohnán k soudu už v roce 2008, kdy ale státní zastupitelství v Haagu rozhodlo, že s ohledem na svobodu projevu nic z toho nedává důvod k trestnímu stíhání. 

Geert Wilders:

„Zůstávám bojovný a stále jsem přesvědčen, že tento politický proces povede jen ke zproštění viny.“

Chert Wilders stane před soudem (zdroj: ČT24)

Soudu se nezdá Wildersův protiislámský film Fitna, podle kterého je korán kniha podněcující k násilí a netoleranci. Snímek vyvolal vlnu muslimských protestů po celém světě. Za útočně protiislámský ho označil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Wilders měl na konci listopadu přednášet i v Praze. Návštěvu ale nakonec zrušil – údajně kvůli sporům o místo konání jeho přednášky. Wilders stojí v čele Strany pro svobodu, která se důrazně staví proti přistěhovalectví. V posledních volbách do Evropského parlamentu získala jeho strana v Nizozemsku skoro sedmnáct procent hlasů.

Vydáno pod