Při náboženských střetech v Nigérii zahynulo 150 lidí

Jos (Nigérie) - Ve městě Jos v centrální Nigérii propukly znovu násilné potyčky mezi muslimskými a křesťanskými gangy. Podpalovaly si vzájemně domy, mešity a kostely a podle odhadů zahynulo od neděle 150 lidí a přes 300 je zraněných. Policie prodloužila celodenní zákaz vycházení v obavě, aby se neopakovaly násilnosti, které si od roku 2001 ve městě vyžádaly nejméně 2 000 lidských životů.

Nepokoje vypukly poté, co příslušníci místní muslimské komunity zapálili křesťanský kostel, a bylo při nich vypáleno také několik mešit. „V neděli večer jsme pohřbili 19 mrtvých a v pondělí jich bylo 52. Pokud jde o dnešek, máme zde zatím 78 těl,“ řekl agentuře Reuters jeden z místních muslimských duchovních. Údaje o mrtvých mezi místními křesťany nejsou zatím známy.

Jos leží v oblasti, kde na hustě osídleném pásu úrodné krajiny vedle sebe žijí příslušníci různých komunit. Tato oblast také pomyslně odděluje muslimský sever od jihu země, obývaného převážně křesťany. Násilí propuklo v neděli, kdy skupina muslimských mladíků ozbrojená kameny a noži napadla příslušníky křesťanské komunity a zapálila jeden z místních kostelů. Podle Červeného kříže opustilo domovy pět tisíc obyvatel.