Evropská unie se shodla na společnému postoji k vízům do USA

Brusel - Velvyslanci členských států Evropské unie se dnes v Bruselu shodli na společném postoji k otázce bezvízového styku se Spojenými státy. Jde o obecnou dohodu, kterou se členské země mají řídit při svých kontaktech s USA. Má být rámcovým vodítkem pro to, co je v národních kompetencích a co v kompetencích EU. Česko je podle velvyslankyně při EU Mileny Vicenové s výsledkem jednání spokojeno.

Podle mluvčího stálého zastoupení ČR při EU Jana Vytopila Češi na jednání souhlasili s tím, že data, která si vymění s Američany, budou v souladu s dohodou o výměně dat cestujících v letecké dopravě mezi Evropskou unií a Spojenými státy (PNR).

Jak uvedla bruselská zpravodajka ČT Eva Hrnčířová, komise se původně obávala, že kvůli memorandu mezi USA a ČR by mohli Američané od dohody s Evropskou unií odstoupit. V dokumentu o výměně dat je totiž obsažena i klauzule, podle níž může Washington od dohody jednostranně odstoupit, pokud by ji EU porušila. Evropská komise se pak obává, že tímto porušením by mohl být rozsah dat, která Češi či další země budou na základě bilaterálně uzavřených memorand USA předávat.

Některé členské státy Evropské unie nedávno rozladil postup Česka, které s USA podepsalo bilaterální memorandum, které má časem vést ke zrušení víz. Evropská komise, která za unii s Američany o této problematice jedná, dala na konci února najevo, že se kvůli memorandu nehodlá s ČR zatím pustit do právní pře. Eurokomisař pro vnitro a spravedlnost Franco Frattini však nevyloučil, že by se tak mohlo stát v budoucnu.

Memorandum je označováno za právně nezávazný text, který se však bude muset převést do konkrétních opatření či zákonů, a ty už právně závazné budou. Komise tento proces a jeho výsledek hodlá bedlivě sledovat. Zpracovává také analýzu textu memoranda, zda nejde nad rámec, který je členským zemím vymezen na základě unijních smluv.

Otázka bezvízového styku se Spojenými státy by se měla objevit ve čtvrtek i na ministerském jednání mezi EU a USA, které se uskuteční v Bruselu za účasti americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Bezvízovým stykem se bude zabývat příští týden Evropský parlament, hlavním bodem bude i při jednání mezi EU a USA na úrovni ministrů vnitra, které se rovněž uskuteční 13. března ve Slovinsku.

Jednou ze sporných věcí, která mezi členskými státy nadále přetrvává, je elektronické povolení cest (ETA). Podle amerického velvyslance v ČR Richarda Grabera je systém elektronického povolování cest zcela novým prvkem bezvízového styku s USA a celosvětově se rozšíří do června 2009.

Zatím víza do USA nepotřebují všechny staré členské státy EU s výjimkou Řecka, z nováčků unie zatím bezvízová praxe platí jen pro Slovinsko. Naopak Američané nepotřebují víza při cestách do žádné z unijních zemí.

Podle diplomatických zdrojů odsouhlasili velvyslanci EU mimo jiné následujícíc body:

  • Výměna dat o cestujících v letecké dopravě: současná dohoda mezi EU a USA o výměně dat o cestujících v letecké dopravě (PNR) by měla dostačovat a neměly by být připojovány žádné dodatky.
  • Žádné závazky o přístupu Spojených států k databázím a informačním systémům Evropské unie.
  • Výměna dat o ztracených a ukradených pasech: společná pozice k výměně jistých dat s Interpolem by měla být dostatečná. Jakékoliv rozšíření dat, které budou poskytovány Interpolu, by mělo být odsouhlaseno Evropskou unii.
  • Zajištění bezpečnosti letišť v souladu se standardy Mezinárodní organizace pro civilní letectví je dostatečně zajištěno pravidly evropského společenství.
  • Účast v programu bezvízového styku USA (Visa Waiver Programme) by měla eventuálně vytvářet stejná práva pro všechny občany členských států Evropské unie s přihlédnutím ke „statusu“ jejich cestovního pasu.
  • Otázka povolení pro americké ozbrojené strážce na palubách letadel startujících či přistávajících v členském státě EU spadá do kompetence jednotlivé země.