Atentátník na Jana Pavla II. je po 30 letech na svobodě

Ankara – Turecko dnes po třiceti letech propustilo na svobodu atentátníka na papeže Jana Pavla II. Mehmeta Aliho Agcu. Podle dnešního rozhodnutí psychiatra nemusí Agca nastoupit na vojnu, protože byl uznán za neschopného vojenské služby. Turecký ultranacionalista Agca se pokusil 13. května 1981 na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu papeže zastřelit. Jan Pavel II. se ze zranění zotavil a později navázal s Agcou kontakt a odpustil mu. Důvody k atentátu zůstávají dodnes nejasné.

Mehmet Ali Agca si po propuštění z věznice dopřeje dovolenou. „Agca zůstane dva dny v hotelu v Ankaře a pak pojede na dva týdny na dovolenou,“ uvedl jeho advokát Haci Ali Özhan. Nepředpokládá se, že by Agca uspořádal při svém odchodu z věznice tiskovou konferenci. Nepřejí si to vydavatelé a filmaři, s nimiž je v jednání, aby neprozradil příliš z toho, co ví, dodal právník.

Agca se hodlá vydat do Vatikánu a navštívit hrobku Jana Pavla II. Rovněž se chce setkat s papežem Benediktem XVI., ale Vatikán žádné datum zatím nestanovil.

Na základě dnešního psychiatrického vyšetření byl Agca prohlášen za neschopného vojenské služby. Předtím se objevovaly zprávy o tom, že by Agcovi vojenská služba mohla hrozit.

O důvodech, které Agcu vedly k útoku na papeže Jana Pavla II., je toho známo jen velmi málo. Objevovaly se dohady, že za snahou usmrtit polského papeže stály bulharské tajné služby a sovětská KGB. „Bude se mlžit nadále. Nečekám žádná odhalení, která by se dala doložit. Šance byla na začátku 90. let, kdy se KGB transformovala a archivy se pootevíraly. Dnes se nebudou archivy k této věci otevírat. Myslím, že stopy jsou dávno zasunuté,“ uvedl historik Jaroslav Cuhra.

Agca si za atentát odseděl 19 let v italském vězení. V roce 2000 byl předán do vlasti, kde si odpykával tresty za přepadení banky v roce 1970 a za zavraždění jednoho tureckého novináře v roce 1979. Svůj příběh, připomínající akční film, hodlá zpeněžit. A historici už se těší na nové informace. Podle kritiků je ale takový způsob výdělku nevkusný. Navíc existují pochyby o Agcově duševním zdraví.

Mehmet Ali Agca:

„Hlásám konec světa. Celý svět bude v tomto století zničen. Všichni lidé v tomto století zemřou. Já jsem Kristus věčný.“


Výroky Aliho Agci:

  • V červenci 2000 obvinil Vatikán, že je „ďáblovým domem“ a že „zosnoval pokus o vraždu vlastního papeže“. Vyzval Jana Pavla II., aby zrušil papežský stolec, a vatikánskému státu vytknul, že zdeformoval fátimská tajemství, aby skryl své hanebnosti.
    (Fátimská tajemství byla údajně zjevena třem pasáčkům, kteří v roce 1917 v portugalské Fátimě spatřili Pannu Marii. Jeden z nich předpověděl, že kněze oděného do bílého zabije skupina vojáků střílejících opakovaně kulky i šípy. Jan Pavel II. věřil, že šlo o něho.)
  • Když v dubnu 2005 Jan Pavel II. zemřel, Agca se prohlásil za „druhého Mesiáše a oznámil, že má v úmyslu napsat “dokonalou a pravdivou bibli".
  • U příležitosti návštěvy papeže Benedikta XVI. v Turecku v listopadu 2006 požádal Agca o audienci, pak ale svou žádost stáhl a papeže označil za „ubožáka“ a „nacistickou trosku“.
  • V květnu 2008 vězeň oznámil, že se chce stát občanem Polska, „šlechetné země“ Jana Pavla II. O rok později se marně snažil získat portugalské občanství, prý na znamení úcty k fátimské Panně Marii.
  • Loni v dubnu Agca prohlásil, že se zřekl islámu, aby mohl přijmout katolickou víru a přijít se do Říma sklonit před hrobkou Jana Pavla II. O měsíc později požádal, aby mohl být pokřtěn na Svatopetrském náměstí v Římě, kde se o atentát 13. května 1981 pokusil.
  • Mehmet Ali Agca po propuštění z vězení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1368/136712.jpg
  • Jan Pavel II. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/901/90057.jpg
  • Mehmet Ali Agca po propuštění z vězení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1368/136721.jpg