Hit Severního Irska – nevěrná Mrs. Robinson

Londýn – Píseň slavného dua Simon & Garfunkel s titulem Mrs. Robinson ze 60. let by se mohla stát znovu hitem díky skandálu, který nyní prožívá manželka šéfa severoirské vlády. Iris Robinsonová podvedla svého manžela s o 40 let mladším mužem. Podobně je to i ve filmu Absolvent, kde se píseň objevila. Premiér Robinson se rozhodl po skandálu dočasně odstoupit, chce teď očistit své jméno a zachránit manželství.

Film Absolvent z roku 1967 vypráví o studentovi, kterého ztvárnil Dustin Hoffman. Mladík má poměr se zkušenou paní Robinsonovou, kterou si zahrála Anne Bancroftová. Irové mohli mít v tomto týdnu pocit, že zažívají déjàvu, když se na manželku severoirského premiéra Iris Robinsonovou provalila nevěra s o 40 let mladším milencem. Píseň Mrs. Robinson, která ve filmu Absolvent zazněla, chce nyní skupina lidí na Facebooku znovu dostat na přední příčky severoirských hitparád.   

Iris Robinsonová, která je také politička, je poslankyní severoirského parlamentu. Podle britských médií navíc porušila zákony, když pro milence získala od místních developerů 50 000 liber (v přepočtu asi 1,5 milionu korun). Premiér připustil, že o této transakci věděl.

Ivan Kytka a Martin Řezníček ke kauze severoirského premiéra (zdroj: ČT24)

Robinsonová se zhroutila

Šéf severoirské vlády Peter Robinson se rozhodl kvůli aféře na šest týdnů dočasně odstoupit. Chce nyní očistit své jméno, věnovat se rodině a uspořádat své vztahy. Jeho manželka se zhroutila, je momentálně v péči psychiatrů. 

Skandál přišel v klíčové době pro budoucnost Severního Irska. Robinson vede protestantskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP). Vlády v Londýně i v Dublinu tlačí na DUP, aby přistoupila na harmonogram předání policejních a soudních pravomocí vládě v Ulsteru. 

Objevily se obavy, aby skandál neohrozil mírový proces mezi protestanty a katolíky. Paradoxně se ale severoirská opozice Sinn Féin nesnaží aféry využít. Politická odpovědnost se naopak prohloubila, a skandál tak díky tomu nevede k okamžité politické krizi. Předčasné volby tedy zatím nehrozí.