USA chtějí uvalit sankce na íránské vůdce

Washington – Spojené státy chtějí přinutit Írán, aby se vzdal svého jaderného programu. Chtějí proto uvalit sankce na íránské představitele, kteří o tomto programu rozhodují. Řekla to dnes americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Podle nejmenovaných amerických zdrojů by se již v sobotu mohla konat schůzka zástupců šesti mocností, na které by se rozhodovalo o případných dalších krocích proti íránskému jadernému programu.

Podle Clintonové je nejlepší cestou, jak zamezit Íránu dál rozvíjet svůj jaderný program, uvalit sankce na osoby, které za něj zodpovídají. „Je zřejmé, že jde o poměrně malou skupinu lidí uvnitř Íránu, kteří mají právo rozhodovat. Mají mezi sebou politické i obchodní styky, a pokud zavedeme sankce namířené na tyto osoby, je to podle nás nejlepší cesta. Ale o všem se ještě musíme rozhodnout,“ míní Clintonová. 

Clintonová neupřesnila jména ani postavení osob, na které by případné mezinárodní sankce dopadly. Mohlo by jít ale o příslušníky íránských revolučních gard, elitních jednotek, jež jsou hlavní mocenskou oporou islámských duchovních. 

V sobotu se sejde šest mocností

Plán teď budou Spojené státy konzultovat s dalšími mocnostmi. Podle agentury Reutres, která se odvolává na nejmenované zdroje, by se měla v sobotu v New Yorku konat schůzka zástupců šesti mocností, kteří případné sankce proti Íránu proberou. Schůzky by se měli účastnit diplomati z Británie, Číny, Francie, Německa a Ruska, Spojené státy bude zastupovat náměstek ministra zahraničí William Burns. 

Írán vytrvale odmítá opustit své jaderné plány, v nichž západní státy spatřují vážnou bezpečnostní hrozbu. USA obviňují Teherán z tajného vývoje jaderných zbraní krytého oficiální doktrínou mírového rozvoje íránské energetiky.