McCain získal republikánskou kandidaturu, Clintonová dotahuje Obamu

Houston - John McCain zvítězil v republikánských primárkách v Texasu, Ohiu, Vermontu i Rhode Islandu. Upevnil tak svou pozici u republikánů. V této chvíli má dostatečný počet volitelů pro svou kandidaturu na funkci prezidenta za Republikánskou stranu. Jeho největší rival Mike Huckabee po včerejších primárkách z boje o Bílý dům odstoupil. Mezi demokraty naopak přituhuje. Hillary Clintonová v úterních primárkách musela dotáhnout Obamu. To se jí po výhře ve třech státech povedlo.

Clintonová zabodovala v úterních primárkách, dokázala oslovit nerozhodnuté voliče. Zapůsobila na ně svými emocemi, kterým se její soupeř Obama naopak vyhýbá. „Tohle je skvělá noc. Věřte, že nás ale ještě čekají náročné dny. My jsme připravení. Chceme skončit válku v Iráku a vítězně odejít z Afghánistánu,“ řekla bývalá první dáma.

Clintonová zvítězila v Ohiu, kde pro ni hlasovalo 54 procent, její soupeř získal 44 procent. Newyorská senátorka triumfovala i ve státě Rhode Island, kde ji volilo 58 procent. Poměr hlasů z dvacetimilionového Texasu je také příznivější pro Clintonovou, která zde získala 51 procent delegátů, zatímco Obama necelých 48 procent. Obama svou rivalku porazil v jediném státě. Ve Vermontu zvítězil s 60 procenty hlasů.

„Žádný kandidát v nedávné historii - demokrat ani republikán - nevyhrál souboj o Bílý dům, aniž předtím vyhrál primárky v Ohiu,“ řekla na shromáždění svých příznivcům Clintonová, jež chce být první prezidentkou v historii USA. Svým dnešním vítězstvím stáhla náskok Baracka Obamy, a vrátila se tak zpět do boje o prezidentskou funkci. Ani jeden z kandidátů ale nedosahuje na potřebných 2025 hlasů, které by jim zajistily demokratickou kandidaturu. Clintonová se proto dnes zmínila, že by jí nevadilo, kdyby se o prezidentské křeslo nebo o funkci viceprezidenta ucházela společně se svým stranickým kolegou Obamou.

Demokratičtí kandidáti se v úterý ucházeli o více než 370 delegátů. Podle odhadu AP Clintonová snížila Obamův náskok jen o 12 delegátů. O kandidátovi demokratů by tak mohli na nominačním sjezdu koncem srpna rozhodovat tak zvaní superdelegáti. Tito straničtí prominenti, poslanci, guvernéři či bývalí prezidenti nejsou vázáni výsledky lidového hlasování. Clintonová má nyní podporu 241 superdelegáta a Obama 202. Přes 350 jich zatím neoznámilo, koho podpoří.

U republikánů je po úterku už rozhodnuto. John McCain výhrou ve všech čtyřech státech potvrdil své silné postavení a stal se definitivně kandidátem Republikánské strany. „Teď začíná nejdůležitější část naší kampaně. Musíme přesvědčit Američany, že má kandidatura je dobrou volbou pro budoucnost naší země,“ nechal se slyšet McCain.

Jeho soupeř, bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, svůj boj o kandidaturu za republikány vzdal. „Dámy a pánové, senátor McCain získal potřebných 1191 delegátů, aby se oficiálně mohl ujmout prezidentské nominace za Republikánskou stranu. Gratuluji mu. Pro nás všechny je teď důležitá hlavně jednotnost naší strany,“ zdůraznil Huckabee.