Grilovaná Ashtonová toho nestihla moc říct

Brusel – V Evropském parlamentu v Bruselu se představují noví eurokomisaři. Několik dní, až do 19. ledna, je budou europoslanci zpovídat. Z dnešní čtveřice kandidátů byla největším soustem nová unijní ministryně zahraničí Britka Catherine Ashtonová. Někteří zákonodárci jí už předem vytýkali malé zkušenosti pro tento nově vytvořený post.

Ashtonová má za sebou náročné tři hodiny, při kterých ze strany europoslanců padaly desítky otázek. Týkaly se třeba budoucí spolupráce s poslanci nebo nově vznikajícího diplomatického sboru EU, jehož řízení bude spadat právě pod ní. Dotazy se dotkly i reformy Rady bezpečnosti OSN, izraelsko-palestinského konfliktu, situace v Afghánistánu, hrozby šíření jaderných zbraní i její minulosti, kdy se v 70. letech řadila k levicovým aktivistům. 

V místnosti bylo horko, ale ne snad proto, že by byly otázky tak dotěrné, ale proto, že na grilování unijní ministryně zahraničí se přišlo podívat nejvíc lidí. 

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Ashtonová měla na každou odpověď jednu minutu, což omezovalo hloubku odpovědí. Při prvním prosincovém slyšení jí přitom poslanci vyčítali, že se odpovědím vyhýbala, že nebyla dost konkrétní. Řada poslanců si na to stěžovala i dnes. 

Ashtonová se podělí o některé kompetence s Fülem

Na grilování Ashtonové padla zmínka i o českém eurokomisaři Štefanu Fülem, který má na starosti rozšiřování. Bude se tak s Ashtonovou dělit o kompetence kolem vztahů se sousedními zeměmi unie. Ashtonová ale dnes na grilování nebyla konkrétní, jak si kompetence s Fülem rozdělí. 

Český zástupce, bývalý ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, přijde na řadu v úterý odpoledne. V kuloárech se říká, že český kandidát by neměl být problematický.

Grilovali i Olli Rehn a Janusz Lewandowski

Před europoslance dnes předstoupil i kandidát na eurokomisaře pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehn. Ten dnes prohlásil, že rozšíření eurozóny by mohlo přinést do celé Evropské unie větší stabilitu. To ale prý neznamená, že by se měla změnit pravidla, jejichž splnění je nutné k přijetí eura. 

Kandidát na eurokomisaře pro rozpočet Janusz Lewandowski dnes zase při grilování řekl, že se staví proti zásadní reformě zemědělské politiky EU. Varoval zároveň před posunem financování evropských farmářů z evropské na národní úroveň, po čemž volá celá řada členských států EU.

Catherine Ashtonová
Zdroj: Virginia Mayo/AP Photo