Sníh stále komplikuje život v Evropě, v Asii mrzne dobytek

Berlín/Varšava/Bratislava – Rekordní přívaly sněhu stále komplikují život v Evropě. V jižní části Polska zůstávají bez elektřiny stovky tisíc domácností. Závěje narušují dopravu ve Velké Británii, letecká společnost British Airways zrušila odpolední spoje z londýnského Heathrow do Prahy. Komplikace hlásí i Německo – některé vesnice v Baltském moři jsou odříznuté od okolního světa. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem musí rušit lety. Slovenské řeky po víkendových deštích kulminovaly, hladina některých může ještě stoupnout, ale jejich vylití nehrozí. Dvacetistupňové mrazy trápí i Španělsko, které podobnou zimu nezažila už dvacet let.

Obzvláště postiženy jsou severní německá země Meklenbursko - Přední Pomořansko a ostrov Fehmarn, kde je řada silnic zcela nesjízdná. Přímořská dálnice A20 mezi městy Gützkow a Greifswald je uzavřena. Řidiči neprojedou také po řadě důležitých městských obchvatů. Na Rujáně jsou až třímetrové závěje.

O víkendu zrušilo frankfurtské letiště více než 300 letů. Výpadky spojů se dotkly asi 60 000 lidí. Tisíce lidí strávily noc v hotelích. Řada cestujících ale noc přečkala na nouzových lůžkách přímo na letišti.

Pasažéři v expresních železničních spojích z Berlína do Stralsundu podobně jako v regionálních spojích do tohoto pobaltského města musí počítat s komplikacemi. Vlaky InterCity jsou odkloněny přes Rostock a nabírají až dvouhodinová zpoždění. Na dálnici A20 čeká od neděle několik řidičů nákladních vozů na frézy, které je ze sněhového sevření vysvobodí.

Britští školáci se vrací do lavic

Do Británie se po mírném nedělním oteplení dnes opět vrátil mráz a sníh. I když zhoršení počasí nevyvolalo kalamitu jako minulý týden, postižena byla letecká doprava i provoz rychlovlaků Eurostar. V neděli se v Británii, zejména na jihovýchodě Anglie, mírně oteplilo. V noci na dnešek se ale opět vrátily mráz a sněžení, které způsobily problémy na některých silnicích a železničních tazích.

Po několika dnech se však dnes otevírají stovky škol, které byly kvůli počasí uzavřeny. Nicméně na mnoha z nich hrozí zrušení a odklad pololetních zkoušek plánovaných na tento týden.

Ve Varšavě nepřestává sněžit, vlaky mají zpoždění i několik hodin

V noci na dnešek zasypal další sníh Polsko. Ve Varšavě napadlo až osm centimetrů, takže ve městě nyní leží přes 35 centimetrů sněhu. Hasiči vyzývají obyvatele, aby nezapomněli odklízet sníh hlavně z plochých střech. V uplynulých dnech se pod váhou sněhu zřítily střechy sedmi skladišť a desítky dalších jsou poškozené.

Dnes jsou špatně sjízdné hlavně menší ulice na sídlištích, kde sníh nikdo neodklízí. Už od víkendu trvají problémy na železnici. Zejména v okolí Katovic a Čenstochové namrzají troleje, některé vlaky nevyjely vůbec, jiné mají několikahodinová zpoždění.

Situaci ztěžuje i sníh na střechách. Polský ministr vnitra vydal nařízení, podle kterého musí být okamžitě zkontrolovány střechy nákupních středisek.

Povodně už na Slovensku nehrozí

Situace na Slovensku, kde o víkendu kvůli silným dešťům dosáhla řada řek třetího povodňového stupně, se začala zlepšovat. Podle vodohospodářů je třetí stupeň již všude odvolaný. Situace v místě záplav se zlepšila a další vylití řek z koryt prý nehrozí.

Rekordní mráz i v Asii

Zima trápí i Asii. V autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko na severu Číny, kde je nejchladněji za posledních 30 let, se téměř zastavil život. Silné mrazy nepřežilo více než 11 tisíc kusů dobytka. Mnoho vesnic zůstalo bez zásob až devět dní. Na mořích a řekách se zastavila doprava. Vrstva ledu dosahuje na některých místech až 30 centimetrů.