Ujgurové: Chceme stejné příležitosti jako Číňané

Peking - Čínská provincie Sin-ťiang před půl rokem zažila krvavé nepokoje mezi Ujgury a etnickými Číňany. Násilnosti nepřežily téměř dvě stovky lidí. Sedmnáct Ujgurů dostalo v následných procesech trest smrti. Pouliční boje utichly, ale problémy zůstaly. Ujgurové si dál stěžují na nerovné zacházení, žádají přitom stejné příležitosti jako Číňané.

V Urumči panuje na první pohled bezstarostný klid. Ujgurské obchody a stánky, které vláda po nepokojích zavřela, jsou znovu otevřené. Lidé si ale stěžují, že obchody nejdou jako dřív. „Nemám téměř žádné zákazníky. Lidé se bojí vycházet do ulic,“ říká prodavačka Haireguli. Mnoho Ujgurů má navíc od nepokojů velké problémy sehnat práci. Většina zaměstnavatelů ve městě jsou etničtí Číňané.  

K udržení pořádku poslala vláda do města tisíce policistů. O letních nepokojích a následném hromadném zatýkání i trestech smrti se tak Ujguři bojí mluvit. V ulicích Urumči se objevují vládní plakáty, které vyzývají k jednotě. „Dýcháme stejný vzduch. Naše srdce bijí jedním rytmem. Sdílíme totožný osud. Neporušujte zákony. Jsme jedna rodina,“ vyzývají ke klidu plakáty. Podle Ujgurů je ale na propagandu jednoty pozdě. Tvrdí, že jejich postavení se po nepokojích výrazně zhoršilo. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Ujgurové jsou separatisté, myslí si vláda

„Proč jsme pro vládu všichni separatisté? Chceme stejné příležitosti, jako mají Číňané. Ti přitom ničí naši kulturu. Nemáme žádné svobody. Proto došlo k těm násilnostem,“ vysvětluje fotograf Yilihamu. A napětí v Urumči se stupňuje. 

Regionální ani centrální vláda frustraci a problémy Ujgurů neřeší. Pokud nepřijdou nějaké změny, je velmi pravděpodobné, že se násilí do ulic vrátí.