Gordon Brown ustál pokus o vnitrostranický puč

Londýn - Britský ministerský předseda Gordon Brown překonal pokus o vnitrostranickou vzpouru, když snaha dvou bývalých ministrů o jeho svržení nenašla mezi labouristy podporu. Bývalí labourističtí ministři obrany (Geoff Hoon) a zdravotnictví (Patricia Hewittová) v dopise adresovaném labouristickým poslancům vyzvali k tajnému hlasování, jestli má Brown stranu vést do parlamentních voleb. Ty musí Brown vyhlásit do června, nejčastěji se spekuluje o 6. květnu.

„Byla to šance pro labouristické poslance uznat tento problém a snažit se ho vyřešit. Rozhodli se to neudělat,“ řekl Hoon, který stejně jako Hewittová patří ke spojencům bývalého premiéra Tonyho Blaira. Podle britských médií ale šest nynějších členů Brownova kabinetu bylo připraveno za určitých okolností vzbouřence podpořit. Spekuluje se především o ministru spravedlnosti Jacku Strawovi a ministru zahraničí Davidu Milibandovi. Oba sice tyto spekulace odmítli, Milibandovi ale ve středu trvalo šest hodin, než Browna nepříliš přesvědčivě podpořil. Britské listy se shodují, že incident jen pár měsíců před volbami oslabil Browna i labouristy vůbec.

Brown patří k nejméně populárním britským premiérům po druhé světové válce. V premiérském křesle vystřídal v roce 2007 Blaira. Od té doby čelil několika vzpourám ve vlastní straně, naposledy po evropských volbách loni v červnu, kdy labouristé utrpěli těžkou porážku a postavilo se proti němu několik členů jeho vlády.

Labouristé vládnou již od roku 1997 a v průzkumech zaostávají za konzervativci v průměru o deset procent.