Premiér Gordon Brown to má ve vlastní partaji nahnuté

Londýn - Pozice britského premiéra Gordona Browna je nejistá: Bývalí labourističtí ministři obrany Geoff Hoon a zdravotnictví Patricia Hewittová v dopise, adresovaném všem poslancům strany, vyzvali k tajnému hlasování o tom, jestli je má Brown vést do parlamentních voleb. Ty se v Británii musí konat nejpozději v červnu. Podle převažujícího mínění ale pokus svrhnout lídra tak krátce před volbami stranu spíš oslabuje. Hoon dnes v televizním rozhovoru neuvedl, zda má na Brownovo místo jiného kandidáta. Řekl ale, že hlasování by celou věc vyřešilo „jednou provždy“.

Oba vzbouřenci načasovali zveřejnění svého dopisu těsně před dnešními parlamentními otázkami premiérovi a Brown se o něm dozvěděl těsně před pravidelným řečnickým soubojem s šéfem konzervativní opozice Davidem Cameronem.

Z dopisu bývalých labouristických ministrů:

„Rozhodli jsme se, že tato záležitost se dá vyřešit, jen když každý člen bude mít možnost se vyjádřit v tajném hlasování.“

Brown musí vyhlásit volby do června, nejčastěji se spekuluje o 6. květnu. Labouristé vládnou již od roku 1997 a v průzkumech zaostávají za konzervativci v průměru o deset procent.

Gordon Brown patří k nejméně populárním britským premiérům po druhé světové válce. V premiérském křesle vystřídal v roce 2007 Tonyho Blaira. Od té doby čelil několika vzpourám ve vlastní straně, naposledy po evropských volbách loni v červnu, kdy labouristé utrpěli těžkou porážku a postavilo se proti němu několik členů jeho vlády.

Vydáno pod