Sněhové přívaly v Británii zastavily leteckou dopravu

Londýn - Nový sníh ochromil Velkou Británii. Dopravu na silnicích komplikuje navíc namrzlý povrch. Chaos vládne i na železnici, vlaky jezdí jen omezeně a s velkým zpožděním. Lidé se nedostali do práce a děti do škol. Několik hlavních letišť bylo uzavřeno, zrušeny jsou i některé linky do České republiky.

Sněžení, které dosud trápilo především sever Anglie a Skotsko, se v noci na dnešek přesunulo na jih Anglie. Kvůli asi 15 centimetrům nového sněhu bylo uzavřeno londýnské letiště Gatwick, kde zrušili i některé lety do Prahy. Ani z ruzyňského letiště nelétají do Británie některé spoje, jiné zase nabírají hodinová zpoždění. 

Uzavřená jsou letiště v Bristolu, Cardiffu a Exeteru. Létá se v Birminghamu, ale i zde je řada letů opožděných a zrušených. A potíže má kvůli přívalům sněhu i britská železnice. Dnes vyjelo méně vlaků. Sníh komplikuje dopravu i na silnicích. Například v hrabství Hampshire musela být v noci na dnešek povolána armáda, aby vyprostila na 1000 automobilů, které uvízly ve sněhu. 

Hustě padající sníh dnes navíc zastavil i dopravu rychlovlaků TGV v lamanšském tunelu. Železniční společnost Eurostar zrušila z preventivních důvodů čtyři linky. Společnost navíc upozornila, že ostatní spoje mohou být zpožděné, nebo dokonce úplně zrušené.

Kvůli sněhu zrušeno derby 

Jedno z nejdéle trvajících chladných období v Británii za posledních 30 let přineslo radost školákům, když i dnes neotevřely brány stovky škol po celé zemi. Jedním z nejhůře postižených měst je Manchester, kde bylo dokonce zrušeno dnešní semifinále fotbalového Ligového poháru mezi místními rivaly City a United. 

Meteorologové přitom předpovídají, že podobné počasí, tedy sníh a mráz, bude v Británii panovat až do poloviny ledna. A tuhé mrazy a přívaly sněhu trápí i zbytek Evropy. Například v Maďarsku v noci vytrvale sněžilo, což znamenalo dopravní komplikace. Budapešťští silničáři požádali obyvatele metropole, aby raději se svými auty nevyjížděli a použili hromadnou dopravu. I ta ale nabírala až hodinové zpoždění, některé spoje dokonce vůbec nevyjely. 

V Řecku rekordní teplo 

Další přívaly sněhu se čekají i v Rakousku. V horách by mohl napadnout až metr sněhu. Kvůli tomu se zvyšuje nebezpečí pádu lavin. V nížinách by naopak mohlo začít pršet. Lavinové nebezpečí dál trvá i v Alpách ve Švýcarsku. 

Zatímco v některých státech zažívají lidé nejchladnější zimu za mnoho let, v Řecku je tomu naopak. V Aténách, na ostrovech v Egejském moři a na Krétě se teploty pohybují mezi 15 a 23 stupni Celsia. Řecký národní meteorologický úřad uvedl, že letošní zima v Řecku je tak nejteplejší za několik desetiletí.

  • Zima autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1342/134137.jpg
  • Zima autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1342/134138.jpg