Atentátník z vánočního letu neměl žádného komplice

Haag – Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab, který chtěl o Vánocích vyhodit do vzduchu letadlo na trase z Amsterodamu do Detroitu, neměl podle nizozemského prokurátora na letišti žádného komplice, jak uváděli někteří svědci z letadla. Vyplývá to prý z vyšetřování, které zmapovalo chování Nigerijce na letišti.

„Prozatím není žádný náznak toho, že podezřelý navázal na Schipholu styk s možnými komplici, že opustil tranzitní zónu nebo že jeho chování bylo nějak zvláštní,“ sdělila mluvčí prokuratury. Tyto závěry učinila prokuratura poté, co vyhodnotila 200 hodin záznamů bezpečnostních kamer na letišti a vyslechla také mnoho svědků. 

Podle prokuratury zůstal třiadvacetiletý Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab po příletu z Lagosu hodinu v tranzitní zóně letiště Schiphol. Pak prošel bezpečnostní kontrolou a přešel do nástupního prostoru pro let do Detroitu.   

K přípravě atentátu se přihlásila mezinárodní teroristická síť al-Káida. Mutallab byl údajně vycvičen v Jemenu, kde tato organizace zjevně posiluje své postavení. 

Šéfové tajných služeb půjdou na kobereček

Američané proto v Jemenu dočasně kvůli hrozbám al-Káidy zavřeli svou ambasádu. Teď už je zase otevřená. „Spojené státy chválí Jemen za poslední akce vedené proti teroristickým sítím. A znovu se zavazujeme k tomu, že v tomto úsilí budeme nápomocni,“ zdůvodnila znovuotevření ambasády americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. 

Bílý dům dnes ovšem v souvislosti s prosincovým pokusem o atentát na americké letadlo rozhodl pozastavit repatriaci Jemenců ze základny Guantánamo. Je jich tam asi 90 a do Jemenu jich měla být podle původního plánu poslána asi polovina.

Se štěstím zmařený vánoční pokus o atentát na americké letadlo ukázal na povážlivé trhliny v bezpečnostním systému. Americký prezident Barack Obama si na kobereček pozval šéfy amerických tajných služeb, aby jim nedostatky vytkl. 

Na letišti v Kalifornii prošla kontrolou taška s nebezpečnou kapalinou

A zdá se, že ani zpřísněná bezpečnostní opatření nezaručí, že by nedošlo k dalšímu útoku. Na letišti Meadows Field v kalifornském Bakersfieldu byla dnes nalezena taška s nebezpečnou kapalinou. Zavazadlo prý přitom prošlo kontrolou. I když se uvnitř nenašla výbušnina, provoz na letišti byl zastaven.

„Zdá se, že jde o nebezpečnou látku, nesouvisí to ale s terorismem nebo něčím podobným. Není to bomba,“ uvedla mluvčí Úřadu pro bezpečnost v dopravě Suzanne Trevinová. Majitele zavazadla policie zadržela a na prozkoumání podezřelé kapaliny byli přivoláni specialisté. Zdravotníci také ošetřili dva pracovníky letiště, kteří přišli s látkou do kontaktu.