Dvojitý agent v Afghánistánu pracoval pro CIA i al-Káidu

Washington - Sebevražedný atentátník, který na konci roku zabil v Afghánistánu sedm agentů CIA, byl dvojitý agent. Uvádí to zpráva amerických médií. Útok podle ní spáchal jordánský lékař najatý agenty CIA, ty měl dovést ke špičkám al-Káidy. Jenže Jordánec je místo toho zabil. Podle odborníků to dokazuje, že americké tajné služby jsou v Afghánistánu bezradné.

Při nejhorším útoku za posledních třicet let zemřeli v Afghánistánu špičkoví agenti CIA. Muž s výbušninou ve vestě nerušeně vešel do místnosti plné agentů a vzápětí se odpálil. Výbuch zachytila i bezpečnostní kamera. 

Pevnost v provincii Chost u pákistánských hranic byla přitom ostře střežená. Právě tady agenti CIA najímali lidi z obou stran hranice, kteří jim měli pomoci proniknout do teroristické sítě. A to byl i případ atentátníka, agenti se domnívali, že jim pomůže dostat se k lídrům povstalců, muž byl přitom od začátku na straně radikálů. Nyní se Američané ptají, jak se mohl dostat tak daleko. 

Agenti mu důvěřovali

„Skutečnost, že ten člověk pronikl tak hluboko na základnu a že se dostal k lidem, ke kterým se dostal, naznačuje nejen to, že to udělal úmyslně, ale taky že to musel být někdo, ke komu měli důvěru,“ říká bývalý šéf protiteroristického oddělení CIA Robert Grenier. Teď se ukazuje, že to tak skutečně bylo. 

Před rokem byl lékař v Jordánsku zatčen za kontakty s al-Káidou. Podařilo se mu ale přesvědčit úřady o tom, že stojí na straně USA. Jordánci ho proto vyslali do Afghánistánu, kde měl pomoci Američanům proniknout do sítě al-Káidy.

Dodával CIA informace o radikálech, chtěl přitom zemřít ve svaté válce

Balaví podle radikálů působil na hranici mezi Afghánistánem a Pákistánem několik měsíců, během kterých dodával Američanům informace, které jim sami radikálové chtěli předat. Důvěra Američanů v Balavího postupně rostla, jím poskytnuté údaje se totiž několikrát osvědčily.

Pod záminkou, že má důležitou informaci o dvojce al-Káidy Ajmánu Zavahrím, atentátník požádal americké agenty v Afghánistánu o osudovou schůzku, na které se odpálil.

U vchodu na základnu neprošel Jordánec kontrolou. Radikálové na své webové stránce tvrdí, že stráž u vchodu prohlásila: „To je náš člověk, není třeba ho prohledávat“. Balaví se nakonec dostal do místnosti, kde měl ukázat Američanům mapu, kreslil ji na stole, vyzval všechny, aby se šli podívat. Když byl stůl obklopen, odpálil pás s výbušninou.

Příbuzní atentátníka dnes řekli agentuře AP, že jordánský lékař toužil zemřít ve svaté válce. Již dříve prý publikoval na internetu články, v nichž vyzýval k džihádu proti USA a Izraeli.