Čína je pohřbena přívaly sněhu, doprava kolabuje

Peking - Čínu trápí sněžení a mrazy. Nejhorší situace je v hlavním městě Pekingu, kde jsou zavřené i školy. Úřady vyzvaly obyvatele, aby pomohli s odklízením sněhu a čištěním chodníků. Zastaven je provoz na letištích a některých silnicích. Husté sněžení zasáhlo i Korejský poloostrov.

Sněhová bouře postihla v Číně obrovské území osmi provincií. Doprava je na mnoha místech naprosto ochromena, některé dálnice zůstávají pohřbené pod sněhem. Letiště se pomalu vrací do normálu, přitom ještě včera muselo největší letiště v zemi v Pekingu zrušit veškeré vnitrostátní lety. Mezinárodní lety pak měly mnohahodinová zpoždění. Dnes již letiště více méně funguje, zpoždění ale zůstávají.

Navzdory hustému sněžení a mrazům nedošlo k rozsáhlejším výpadkům elektřiny a plynu. Vláda totiž nařídila továrnám a regionálním vládám šetřit proudem, aby nedocházelo k přetěžování sítí. Některá města dokonce na noc vypínají veřejné osvětlení.

Taj Mahal zmizel v mlze

Mrazy a sníh postihly i jiné oblasti v Asii. Nejsilnější sněžení od počátku oficiálních meteorologických měření v roce 1937 postihlo Soul i další části Jižní Koreje. V desetimilionové jihokorejské metropoli napadlo dnes 28,5 centimetru sněhu. Ráno jen za čtyři hodiny přibylo skoro 17 centimetrů. Přívaly sněhu ochromily dopravu. Sunula se kupředu jen velmi pomalu. Hlavní soulské letiště zrušilo všechny lety.

Další mezinárodní letiště pak odbavovala spoje s velkým zpožděním. Vlna chladu zasáhla také Indii, kde zabila nejméně stovku lidí. Postiženi jsou především lidé bez přístřeší v severních a východních regionech včetně metropole Dillí. Teplota se pohybuje kolem bodu mrazu. Podle předpovědí zima vydrží i v příštích dnech.

O narušení dopravy a chaos se navíc postarala hustá mlha. Zklamání zažili
turisté, kteří navštívili známý Tádž Mahal. Památka ze 17. století totiž
vůbec nebyla vidět. Nejezdily vlaky, letadla měla zpoždění.