Za neúspěšným atentátem na americké letadlo je al-Káida

Aden – K neúspěšnému pátečnímu útoku na americký letoun se dnes přihlásila regionální větev mezinárodní teroristické sítě al-Káida na Arabském poloostrově. Chystaný atentát byl prý odpovědí na nedávný útok proti muslimským bojovníkům v Jemenu. Jemenské síly totiž za pomoci amerických zpravodajských služeb podnikly minulý týden dva letecké útoky proti členům al-Káidy v zemi a desítky jich zabily.

Al-Káida v prohlášení potvrdila předchozí dohady, že 23letý nigerijský sebevražedný atentátník Umar Farouk Abdul Mutallab s ní spolupracoval. Použil prý „technicky vyspělou nálož“, kterou vyrobila její regionální skupina. Al-Káida také vyzvala všechny muslimy, aby vyhnali bezvěrce z Arabského poloostrova zabíjením například pracovníků ambasád křesťanských zemí. Současně v něm volá po „totální válce“.

Pokusil se vyhodit do vzduchu letadlo na pravidelné lince mezi Amsterodamem a Detroitem s téměř 300 lidmi na palubě. Byl k tomu nejspíš již z Nigérie vybaven silnou výbušninou, kterou se mu podařilo dostat přes letištní kontroly. Nálož podle al-Káidy nevybuchla kvůli „technické chybě“.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Mutallab svou cestu do USA nastoupil v pátek v nigerijském Lagosu, odkud linkou společnosti KLM letěl do Amsterdamu. Tam na letišti prošel další kontrolou a pokračoval v letu airbusem A330 Northwest Airlines do Detroitu. Před přistáním se pokusil letadlo zničit výbušninou. Útočníka zneškodnil spolucestující.

Mutallab v letech 2005 až 2008 studoval na strojní fakultě Univerzity College London (UCL). Měl zakázán vstup do Británie poté, co mu v květnu bylo odmítnuto vydání studijního víza. Pochází z privilegované rodiny v Nigérii, nejpočetnějším africkém státě, kde většina z odhadovaných 140 milionů lidí žije za méně než dva dolary na den. Jeho otec dříve tento měsíc odešel do penze po mimořádné kariéře ve finančnictví z postu předsedy nejstarší nigerijské banky First Bank. Američany upozornil, že jeho syn zastává extremistické názory. Rodina mladého Nigerijce dnes vydala prohlášení, v němž tvrdí, že s Umarem ztratila kontakt, když studoval v zahraničí, a že na jeho zmizení upozornila asi před dvěma měsíci bezpečnostní agentury.

Obama nařídil revizi systému registrace cestujících

Americký prezident Barack Obama dnes nařídil revizi systému registrace cestujících a pravidel bezpečnosti letecké dopravy. Už o víkendu rozhodl o přijetí potřebných opatření ke zvýšení bezpečnosti při cestování letadlem. Britská vláda hodlá po incidentu co nejrychleji instalovat tělesné scannery na všech svých letištích. Již krátce po nezdařeném atentátu odborníci usoudili, že podobné nebezpečí nezmizí, dokud při prohlídce cestujících nebudou rentgenová zařízení nahrazena právě tělesnými scannery. Jejich použití je ovšem problematické, především z důvodu možného voyeurismu. Vlny těchto zařízení totiž procházejí šaty a na obrazovce ukazují nahé tělo v trojrozměrné podobě. Navíc jsou scannery drahé: jeden stojí přes milion dolarů, zatímco klasický rentgenový přístroj nestojí ani 50 tisíc dolarů.