Oslavy ášúrá - v Pákistánu pět mrtvých, v Iráku čtyři

Islámábád - Pět mrtvých a na 60 zraněných si vyžádal sebevražedný pumový atentát v Pákistánu při dnešních oslavách největšího šíitského svátku ášúrá. Sebevrah se vyhodil do povětří u vchodu do mešity ve městě Muzaffarábád, které je správním střediskem pákistánského Kašmíru. Místo útoku bylo podle agentury AFP plné částí lidských těl. Incident se stal i přesto, že oslavy doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Přitom již dnes ráno výbuch bomby v severozápadním Pákistánu u hranic s Afghánistánem zabil vládního činitele, jeho ženu a čtyři děti. Tento útok se svátkem ášúra nesouvisel, byl zřejmě odvetou za vojenskou ofenzivu, kterou pákistánská armáda vede v severozápadní části země proti ozbrojencům radikálního hnutí Taliban.

Vyvrcholení největšího svátku ášúrá slaví statisíce - a podle některých zdrojů až miliony - šíitů především v iráckém posvátném městě Karbalá. Z obav před teroristickými útoky posílily úřady bezpečnostní opatření. Přesto došlo k několika incidentům – 4 poutníci zemřeli při výbuchu v severo-východním Iráku. V Karbale byl dnes zakázán provoz všech vozidel a věřící proto museli pěšky k mauzoleu proroka Husajna ve zlaté mešitě v nekonečných procesích. Svátek připomíná násilnou smrt proroka Husajna ze 7. století. 

Ášúrá je nejvýznamnějším svátkem, který odlišuje zvyky šíitských a sunnitských muslimů. Začíná jím čtyřicetidenní smutek, který skončí svátkem arbaín. Zesílená bezpečnostní opatření mají zabránit sunnitským radikálům v útocích na šíitské poutníky. Ti svoji víru vyjadřují rituálním bičováním. Během procesí muži v bílém oděvu mávají nad hlavami meči a jejich tupou stranou se zraňují na zátylku. Jejich pouť končí u mauzolea proroka Husajna ve zlaté mešitě.

Oslavy svátku ášúrá narušili teroristé (zdroj: ČT24)

Procesí ke svátku ášúrá se dnes konají i v dalších částech Iráku. V severoiráckém městě Tuz Churmat přitom explodovala bomba na okraji cesty, čtyři lidi zabila a 18 zranila, informovaly irácké zdroje. Významné obřady se konají vedle Iráku a Íránu mimo jiné také v Pákistánu či v Libanonu. Tam věřící putují do čtvrti Dahía v Bejrútu, která je mocenskou základnou Hizballáhu, aby znovu prožili události staré více než třináct století.  

Oslavy svátku ášúrá se v Iráku poprvé od pádu režimu Saddáma Husajna uskutečnily v roce 2004. Sebevražedné atentáty sunnitských útočníků v Bagdádu a Karbale během něj zabily 170 lidí a přes 500 jich zranily.

  • Sebemrskačství - oslavy svátku ášúrá zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1326/132518.jpg
  • Oslavy svátku ášúrá autor: ČT24, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1326/132546.jpg
  • Oslavy svátku ášúrá zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1326/132544.jpg
  • Oslavy svátku ášúrá autor: ČT24, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1326/132545.jpg