Neúspěšný atentátník byl obviněn z pokusu zničit letadlo

Detrit - Třiadvacetiletý mladý muž nigerijského původu, který se v pátek večer pokusil odpálit výbušninu na palubě letadla s 289 lidmi, byl včera po několika výsleších obviněn z pokusu o zničení letadla. Jednalo se prozatím o formální krok, který bude zřejmě následován dalšími právními sankcemi ze strany amerických úřadů. Mladík identifikovaný jako Umar Farouk Abdul Mutallab byl po neúspěšném útoku ještě v letadle spoután cestujícími a po bezpečném přistání na detroitském letišti zadržen příslušníky FBI. Sám tvrdí, že je přímo napojen na teroristickou organizaci al-Káida. Na radikální povahu univerzitního studenta přitom už před měsícem upozorňoval americkou diplomacii jeho otec.

Obvinění z pokusu zničit letadlo si Mutallab vyslechl přímo v nemocnici, kde se léčí z popálenin, které při pokusu o odpálení nálože v letadle utrpěl. Před soudce v nemocničním konferenčním sále ho přivezli na kolečkovém lůžku v zeleném nemocničním pyžamu a modrých ponožkách. Mutallab se údajně usmíval, když se ho soudce ptal, zda chápe, jaké obvinění je proti němu vzneseno. „Ano, rozumím,“ odpověděl anglicky. Soudce poté oznámil, že mu bude přidělen veřejný obhájce, a termín prvního slyšení stanovil na 8. ledna 2010.

Podrobnosti incidentu:

Mutallab odešel 40 minut před přistáním na toaletu, kde zůstal asi 20 minut. Podle agentury AP měl u sebe injekci s blíže neupřesněnou tekutinou a silnou výbušninu pentrit, označovanou zkratkou PETN, která byla ukrytá v kondomu či něčem podobném pod pasem. Podle agentury AFP ji měl ve spodním prádle. Po návratu si podle očitých svědků stěžoval na bolesti břicha a přikryl se dekou. Krátce poté okolní cestující zaslechli zvuk podobný explozím petard. Také uviděli oheň na stěně letadla a kalhotách podezřelého. Během vzniklé paniky nizozemský cestující Jasper Schuringa, přezdívaný dnešními médii v USA „hrdina letu 253“, přeskočil několik sedadel, vrhl se na muže a zneškodnil ho.

Corey Williams, reportér sledující obžalobu:

„Je obviněný z úmyslného pokusu o zničení letadla podle zvláštních zákonů o letecké dopravě Spojených států a z úmyslného umístění výbušného zařízení do letadla. To jsou hlavní obvinění. Za každé může dostat až dvacet let a čtvrt milionu dolarů pokuty.“

Nigerijský mladík figuroval na seznamu podezřelých osob již 2 roky. Už před třemi měsíci dostaly úřady varování, že Umar Farúk Abdul Mutallab může chystat nebezpečný čin. Přesto na Boží hod pronesl do letadla výbušninu. Proto také úřady vyzvaly k důslednějším kontrolám záznamů o cestujících. Podle dřívějších názorů mohl Mutallab třaskavou směs obdržet od příslušníků al-Káidy v Jemenu. „Probíhá šetření, které prověřuje všechny jeho podezřelé kontakty a vztahy s teroristickými organizacemi,“ potvrdil bezpečnostní analytik Juan Zarate.

Britská policie už prohledala mladíkovo apartmá, ve kterém se zdržoval během studií v Londýně. Úřady také prověřují útočníkovo prohlášení, že výbušniny i patřičné školení k jejich použití získal právě v Jemenu. Podle amerických bezpečnostních složek ale patrně jednal na vlastní pěst. 

Před nebezpečným studentem varoval USA už jeho otec

Podle agentury AP ovšem americké úřady dostaly varování i od Mutallabova otce, který je v Nigérii váženým bankéřem. Letos v listopadu přišel na americké velvyslanectví v Abuji, aby vyjádřil znepokojení ohledně svého syna. Informace, které úředníkům poskytl, ale prý nebyly dostatečné, aby stačily ke zrušení Mutallabova amerického víza, které dostal v červnu 2008 a bylo platné do června 2010.

Mutallab se o teroristický útok pokusil v letadle, které mířilo z Nigerie do Detroitu s mezipřistáním v Amsterodamu. Britské, francouzské, italské, nizozemské a španělské úřady vzápětí nařídily zpřísnit i za cenu zdržení bezpečnostní opatření při odbavování letů do USA. Zpřísněná bezpečnostní opatření při odbavování cestujících do USA již zavedlo také pražské letiště. Měla by trvat pouze několik dní.

Kanadské společnosti dokonce tvrdí, že by pasažéři na zaoceánských letech měli mít zakázáno vstávat a manipulovat s příručními zavazadly těsně před přistáním.  Vzhledem k tomu, že výbušninu nezjistil ani letištní rentgen, celý incident opět započal debatu kolem používání celotělových skenerů, které by podobně ukrytou výbušninu, jakou použil Mutallab, měly být schopné odhalit. S jejich využitím se zatím váhalo kvůli zachování důstojnosti kontrolovaných pasažérů.