Střed Spojených států ochromila velká sněhová bouře

Chicago - Již od středy trápí centrální část USA sněhové bouře a mrznoucí déšť. Vyžádaly si už nejméně osmnáct lidských životů. Většina z obětí zemřela při silničních nehodách, převážně ve státech Nebraska a Texas. Podle agentur se cestování mnoha Američanů na svátky domů změnilo ve velmi náročný úkol. Meteorologové uvedli, že špatné počasí zasáhlo dvě třetiny území USA, a varovali Američany před ježděním na cesty, které nejsou nezbytně nutné.

V některých částech země se dnes očekává až 60 centimetrů sněhu. „Středem země se pohybuje obrovská bouře, a to v podstatě od hranic s Kanadou až po Texas, a od západního Colorada po Illinois,“ řekl agentuře AFP meteorolog Pat Slattery. Podle něj je nyní řízení auta kvůli mrznoucímu dešti a silnému větru extrémně nebezpečné.

Varování před vichrem vydaly státy Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska, Severní Dakota, Oklahoma, Jižní Dakota, Texas a Wisconsin. Kvůli špatnému počasí musely být zrušeny mnohé vánoční mše. „Nemyslím, že by Bůh chtěl, aby se kdokoliv zabil, zlomil si kyčel nebo poranil koleno,“ řekl reverend Joseph Mirowski z Mason City, který musel zrušit mši.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)