Čína chce popravit Brita, Londýn prosí o shovívavost

Londýn - Britská vláda požádala Čínu, aby zastavila popravu britského občana, který byl odsouzen k trestu smrti za obchod s drogami. Jeho poprava se chystá na 29. prosince. Pokud ji Čína vykoná, půjde o prvního Evropana popraveného v Číně za posledních 50 let. Britovo poslední možné odvolání čínské soudy zamítly. Už začátkem prosince telefonicky žádal britský premiér Gordon Brown svého čínského kolegu Wen Ťia-paa, aby byl Shaikhův případ znovu posouzen s ohledem na jeho duševní stav. Čína dnes žádost odmítla s odůvodněním, že navzdory námitkám týkajícím se duševního zdraví obžalovaného byl proces spravedlivý.

Třiapadesátiletý Akmal Shaikh byl zadržen v roce 2007 v Urumči, hlavním městě Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Policie u něj našla čtyři kilogramy heroinu. Hrdelní trest nad ním byl vynesen loni 9. prosince. Podle obhájců trpí třiapadesátiletý Akmal Shaikh maniodepresivní psychózou a nechal se podvést pašeráky drog, kteří mu za převezení blíže nespecifikovaného balíčku slíbili práci zpěváka v čínském nočním klubu, upřesnil pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Odsouzený muž je ženatý a má tři děti.

„Čínské úřady nás informovaly, že Akmal Shaikh má být popraven 29. prosince. Touto zprávou jsme hluboce znepokojeni,“ oznámil v pondělí mluvčí britského ministerstva zahraničí. „V následujících dnech zesílíme naše úsilí a budeme apelovat na čínské úřady a jejich shovívavost,“ dodal. Snahy o propuštění Brita zintenzivní i humanitární organizace. Čínské ministerstvo zahraničí ale dnes uvedlo, že případ byl rozhodnut „v souladu se zákonem“ a že obžalovaný nebyl nikterak krácen o svá práva.

Etzler připomíná, že Čína má nulovou toleranci pro pašeráky drog a všichni skončí před popravčí četou. Podle některých pozorovatelů je ale Shaikh především obětí studeného politického klimatu po kodaňské konferenci o klimatu, na němž se Čína a Velká Británie nerozešly právě v dobrém.