Pád diktatury v Rumunsku - Ceaušescovu projevu nikdo nevěřil

Bukurešť - Před dvaceti lety se zhroutil komunistický režim v Rumunsku. Tamní krvavá revoluce začala v polovině prosince v Temešváru, vyvrcholila ale v Bukurešti. 21. prosince, zkrachoval poslední pokus Nicolae Ceaušesca potlačit povstání, o den později diktátor uprchl z metropole. Rumunsko bylo z bývalých komunistických zemí jediné, které si cestu za svobodou vydláždilo oběťmi na životech.

Rumunská revoluce vypukla 16. prosince 1989, kdy policie a vojsko brutálně zakročily proti demonstraci v rumunském Temešváru. Tisíce lidí zde protestovaly proti vystěhování kalvínského pastora Lászla Tökése. Akce se postupně rozrostla v celonárodní protest proti diktatuře Nicolae Ceaušesca. Ten se ale rozhodl proti demonstrantům zakročit, do ulic vjeli vojáci s tanky, nepokoje si vyžádaly přes 1100 mrtvých.

I přesto se ale diktátorovi nepodařilo demonstranty umlčet. Nepokoje se postupně z Témešváru přesunuly i do rumunské metropole. Ceaušescu, který se vrátil z návštěvy v Íránu, svolal na 21. prosince na bukurešťské Palácové náměstí masové shromáždění, které mělo odsoudit „vandalství“ v Temešváru. Měl ho v tom podpořit dav jeho příznivců, lid pod balkónem ho ale nenechal ani klíčový projev dokončit. Následující den uprchl Ceaušescu i s manželkou Elenou ve vrtulníku.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Jedním z prvních, kdo zvěstoval Ceaušescův pád, byl i tehdy 46letý profesor historie Jon Kičideanu. Byla to spíš náhoda, jak říká, najednou stál na balkóně a měl v ruce mikrofon. „Řekl jsem, že Nicolae Ceaušescu už není prezidentem a že vojáci a důstojníci už nejsou vázaní povinností vůči němu,“ vzpomíná.

Podobných výzev ale uposlechla armáda jen postupně. Její špičky se sice postavily proti Ceaušescovi, vojáci ho nenechali uprchnout a 25. prosince ho popravili. Boje ale utichly až o další dva dny později, kdy Rumunsko a svět obletěly záběry mrtvého diktátora.

Veškerou moc v zemi převzala rada Fronty národní spásy (FNS) v čele s Ionem Ilieskem, bývalým vysokým funkcionářem komunistického režimu, který však později upadl u Ceaušesca v nemilost. Posléze byly zrušeny všechny mocenské orgány a monopol komunistické strany.

Vydáno pod