Irán přiznal týrání vězňů, tři pracovníky věznice obvinil z vraždy

Teherán – Iránský soud obžaloval tři vězeňské pracovníky z vraždy lidí zatčených v červnu při protestech po prezidentských volbách. Proreformní Íránci ve vazbě umírali na následky bití. Je to vůbec poprvé, co íránská justice přiznala nepatřičné zacházení s vězni a obvinila celkem 12 lidí. Při povolebních protestech skončily ve vazbě tisíce demonstrantů. Podle opozice v ulicích a ve vězení zemřelo až 70 lidí, úřady přiznávají jenom 30 mrtvých. V zemi dnes také zemřel sedmaosmdesátiletý nejvýznamnější disidentský duchovní ajatolláh Hosejn Alí Montazerí, který po prezidentských volbách vyzval k celonárodnímu smutku za Íránce zabité v protestech.

Vedení opozice už dlouho upozorňoval na to, že internované osoby jsou ve vazbě mučeny a znásilňovány. Policie to ale vždycky popírala a tvrdila, že veškerá úmrtí jdou na vrub nemocem. Při protivládních protestech byly zadrženy tisíce osob, ještě v listopadu jich asi 200 stále bylo ve věznicích a 100 bylo postaveno před soud za pokus svrhnout vládu a organizování protestů. Zhruba v polovině listopadu dostalo pět obžalovaných tresty smrti a 81 lidem byly vyměřeny tresty vězení v rozpětí šest měsíců až 15 let. 

Alí Montazerí: Íránský režim je diktatura ve jménu islámu

Montazerí byl jedním z vůdců islámské revoluce z roku 1979, postupně se ale stal velkým kritikem režimu. Určitou dobu byl také navrhován na nejvyššího vůdce, nakonec byl ale odsunut kvůli kritice přehmatů a excesů islámské revoluce. Několik let musel dokonce strávit v domácím vězení.

Po sporných červnových prezidentských volbách vyzval k třídennímu celonárodnímu smutku za Íránce zabité v pouličních protestech. V srpnu pak označil režim vládnoucí v zemi pod vedením nejvyššího ajatolláha Alího Chameneího jako „diktaturu ve jménu islámu“.

Ajatolláh Hosejn Alí Montazerí
Zdroj: ČT24/ČTK/AP