Srbové, Makedonci a Černohorci už mohou do Schengenu bez víz

Bělehrad - Obyvatelé Srbska, Makedonie a Černé Hory mohou ode dneška cestovat do většiny zemí Evropské unie bez víz. Opatření se týká těch, kteří vlastní biometrické pasy a směřují do států schengenského prostoru. Podle BBC to ale bude mít minimální dopad, protože třeba 70 procent Srbů žádné pasy nevlastní. Trojice zemí bývalé Jugoslávie usiluje o vstup do unie a na svých hranicích zpřísnila bezpečnostní opatření.

Vízová povinnost přestala platit dnes o půlnoci. Srbové, Makedonci a Černohorci vybavení biometrickým pasem tak mohou bez víza pobývat až 90 dní v pětadvaceti zemích, které tvoří schengenský prostor a mezi nimiž je také Česká republika. Země této skupiny mezi sebou nemají hraniční kontroly.

„O to jsme bojovali. Trvalo to dvacet let, ale lépe pozdě než nikdy,“ řekl při ceremonii na srbsko-maďarské hranici srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić. Ministři vnitra všech tří zemí ve společném prohlášení napsali, že odstranění vízové povinnosti je pro západní Balkán významným povzbuzením v přibližování se Evropské unii.

V Makedonii se oslavovalo a tančilo

V makedonské metropoli Skopji se na oslavu tohoto kroku v noci na dnešek navzdory mrazu tančilo v ulicích. „Vízová zeď pro Makedonii padla. Je to super,“ citovala agentura AFP jednoho účastníka oslav. Podle této agentury mnozí v Srbsku i v Makedonii a Černé Hoře připomínají, že evropské země zavedly vízovou povinnost v roce 1991 jako krok proti režimu Slobodana Miloševiče, prezidenta Jugoslávie, jejímiž součástmi všechny tři zmíněné státy tehdy byly.